Bij je ouders in twee huizen

Je ouders zeggen dat je nu in twee huizen gaat wonen, maar hoe gaat dat dan? Misschien is het voor jou wel heel belangrijk bij wie de poes gaat wonen of dat jouw schommel mee verhuist? Dat kun je vertellen, misschien kunnen ze het dan regelen.

Afspraken maken

Hoe gek het ook lijkt, je ouders gaan afspraken maken over hoeveel dagen van de week je bij je vader en bij je moeder zult zijn. Ze zullen vast ook regelen hoe jullie nu voortaan verjaardagen en kerstmis en sinterklaas gaan vieren. Over dat soort dingen kun jij vast heel goed meepraten. Want zeg nou zelf, wie weet er nu beter hoe jij je voelt dan jijzelf?

Speelgoed en spelcomputer

Ook kun jij goed meedenken over hoe het moet met je eigen bed en met je fijnste speelgoed.  In welk huis gaat je spelcomputer staan en je fiets? En wie van je ouders gaat er met je naar de bibliotheek of naar de tandarts? Het is goed als jij daar zelf over nadenkt en vertelt hoe jij dat graag wilt.

Je hoeft nooit te kiezen tussen je ouders

Het belangrijkste is dat je vader en moeder er voor zorgen dat jij van hen allebei kunt blijven houden, dat je weer trots op ze kunt zijn, dat het fijn is dat ze allebei bij je horen. Jij hoeft nooit en nooit te kiezen wie je het liefste vindt! En als ze heel boos op elkaar zijn?  Dan is het voor jou vast heel moeilijk. Zeg maar tegen ze dat je van die ruzies heel veel last hebt en zeg maar dat wij ook vinden dat dat niet goed is voor kinderen. Misschien willen ze dit stukje wel samen met je lezen,  dan weten ze het meteen!

Auteur: Liesbeth Groenhuijsen
Pedagoog/ GZ psycholoog
www.pedagogischadvies.eu