Een scheiding, hoe gaat dat?

Wat doet de advocaat of een notaris? Wat doet de rechter?

Omdat trouwen en scheiden belangrijke gebeurtenissen zijn , kun je dat niet zomaar even in je eentje doen. Een rechter moet ‘ de scheiding uitspreken’, dat betekent dat je ouders dan echt niet meer getrouwd zijn. Om te helpen alles goed te regelen praten je ouders eerst met een advocaat of een notaris. Die weet precies wat de regels zijn voor het verdelen van het geld en wat er in de wet staat over hoe ouders allebei voor jou kunnen blijven zorgen.

Wat is een mediator?

Een mediator is iemand die je ouders leert om goed samen te overleggen, zonder ruzie te maken.  Handig, want jij weet natuurlijk ook wel hoe moeilijk het soms is om oplossingen te vinden , dat merk je goed als je bijvoorbeeld met je broer of je vriendin ruzie hebt. Een mediator helpt hen daarbij en die praat ook vaak met de kinderen.  Dat is goed, want dan kun jij daar ook vertellen wat je vindt en waar je last van hebt.

Het lijkt wel raar dat zoveel mensen zich met je gezin bemoeien. Sommige kinderen vinden het ook eng, omdat het dan lijkt of hun ouders zelf niet meer de baas zijn. Toch is het  wel goed, want hoe beter alles geregeld is hoe minder last jullie ervan blijven houden.

Wat helpt?

  • Veel kinderen moeten erg  wennen aan het nieuwe huis van een van hun ouders. Vraag of je zelf mee mag beslissen over de inrichting van je kamer.
  • Bedenk samen met je ouders hoe je het op school wilt vertellen. Sommige kinderen willen er liever niet steeds over praten, je kunt dat samen met je juffrouw aan je klas vragen, dan houden ze daar rekening mee.
  • Vaak helpt het  als je zelf iemand uitkiest om mee te praten. Bijvoorbeeld   je beste vriend of  je meester of je oma. Oma’s en opa’s zijn soms heel wijs, die kunnen je misschien heel goed troosten.
  • Er zijn boeken voor kinderen waarin je kunt lezen hoe andere kinderen zich voelden en wat ze verzonnen om dingen op te lossen. Kijk op de boekenpagina voor tips.

Auteur: Liesbeth Groenhuijsen
Pedagoog/ GZ psycholoog
www.pedagogischadvies.eu