De verwerking van een scheiding

De verwerking van een echtscheiding wordt ook wel met een achtbaan vergeleken: je emoties vliegen alle kanten uit en je leven wordt gekenmerkt door hoge toppen en diepe dalen. Net na de scheiding kan het voelen alsof je een onvrijwillige passagier bent op een dollemansrit. Gelukkig duurt die wilde rit niet voor eeuwig.

In de eerste periode na de scheiding is het vaak moeilijk om je geduld te bewaren met de rest van de wereld; die gaat immers gewoon door alsof er niks gebeurd is. Weet dan niemand hoeveel verdriet je hebt? En hoe durven ze al die romantische films op televisie te vertonen! Kunnen die mensen niet ergens anders elkaars handje vast houden?Wennen aan je nieuwe leven
Na een scheiding duurt het meestal tussen de twee en vijf jaar om te wennen aan je nieuwe leven. De verwerkingstijd is afhankelijk van de tijd die je voor de scheiding had of hebt genomen om aan het idee te wennen. Sommige mensen beginnen de scheiding al te verwerken op het moment dat ze voor het eerst aan scheiden denken. Ze nemen in stilte afscheid van hun partner en het huwelijk, soms nog voordat de scheiding is uitgesproken naar de ander. Voor de ander kan de scheiding een onverwachte klap zijn, die ze niet hadden zien aankomen. In dat geval duurt de verwerking vaak langer.

Herstelperiode

Als je net gescheiden bent, vraag je je waarschijnlijk af wat je te wachten staat. En hoe je de pijnlijke momenten snel voorbij kunt laten gaan of zelfs kunt overslaan, en je weer gelukkig kunt voelen. Helaas is de herstelperiode na een scheiding niet te vergelijken met een lift die je rechtstreeks naar de bovenste etage van het rouwproces brengt. Het lijkt eerder op een doolhof: je gaat een stukje vooruit, raakt in de war, vindt de weg weer terug, realiseert je opeens dat je de verkeerde afslag hebt genomen en je moet weer een stukje terug. En zo gaat het maar door.

Emoties

Het eerste jaar zullen vooral emoties als ontkenning, verdoving, opluchting en heftig verdriet opspelen. Het zal voelen als een achtbaan, met gevoelens van euforie  (wat fijn om overal van af te zijn!) tot diepe wanhoop (het besef dat je partner echt niet meer terugkomt). Soms zul je je voelen als een robot, die het leven op de automatische piloot afdraait.

Juridische afwikkeling

Het eerste jaar staat vooral in het teken van het regelen van de juridische en zakelijke aspecten van de scheiding. Om daar goed doorheen te komen moet je jezelf bijna in tweeen delen: een deel van je is nog in rouw, het andere deel moet op een verstandig manier afspraken maken over alimentatie, pensioen en het huis. Als je kinderen hebt, moeten zij ook wennen aan alle veranderingen en de gebeurtenissen verwerken. Je zult elke dag tijd aan hen moeten besteden om ze door deze moeilijke periode heen te helpen. Vergeet bij al deze dingen niet om goed voor jezelf te zorgen. Je kunt je kinderen niet helpen als je zelf op instorten staat.

Je leven opnieuw organiseren

Na de eerste schok van de scheiding is de volgende periode aan de beurt: de tijd waarin je je leven opnieuw organiseert en onder de loep neemt. Je zult antwoorden moeten vinden op grote en kleine vragen. Waar wil ik wonen? Zal ik een nieuwe auto kopen? Zal ik in staat zijn de alimentatie op te brengen? Wie zorgt er voor mijn kinderen als ik aan het werk ben? Al met al is het een hectische tijd, die weinig ruimte laat voor het verwerken van je verdriet.

Rustiger vaarwater

In het tweede of derde jaar komt je leven waarschijnlijk in een wat rustiger vaarwater terecht. Je zult je nog regelmatig verdrietig voelen, maar wel minder vaak dan in het eerste jaar. De verwerking van een scheiding duurt over het algemeen drie jaar. Toch is dit proces erg persoonlijk: sommige mensen hebben minder tijd nodig, anderen zullen er misschien nooit over heen komen.

Geef jezelf de tijd

Kom je er ooit overheen? Tijd heelt alle wonden, ook het verdriet en de verwarring zullen met de tijd minder worden. Toch kun je af en toe vanuit het niets overvallen worden door een golf van verdriet of boosheid, bijvoorbeeld op je trouwdag tien jaar na de scheiding, of als je zoon eindexamen doet en jij en je ex allebei aan een andere kant van de zaal zitten. Toch zul je op een gegeven moment geleerd hebben om het verleden los te laten en je op de toekomst te richten.

Vrij vertaald uit Divorce magazine.