Hulp voor kinderen bij echtscheiding

Het programma Dappere Dino’s leert kinderen omgaan met problemen en emoties rond de echtscheiding van hun ouders. Het groepsprogramma is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 6-8 jaar. In de groep leren de kinderen dat de scheiding niet hun schuld is en dat hun gevoelens rondom de scheiding normaal en begrijpelijk zijn.

Voor kinderen is een echtscheiding erg verdrietig. Ze hebben vaak allerlei angsten, woede en schuldgevoelens. Dappere Dino’s besteedt aandacht aan al deze emoties. Maar het programma maakt de scheiding niet tot een ‘zwaar probleem’. De boodschap van Dappere Dino’s is dat een scheiding uiteindelijk kan leiden tot een stabiele situatie, waarmee je heel goed kunt leven.

Het programma

Het programma behandelt de volgende hoofdthema’s:

1. Het kind en zijn of haar gevoelens
2. Leren omgaan met gevoelens en problemen
3. De relatie tussen ouders en kind
4. Hoe ervaart het kind zichzelf en zijn of haar gezin?

De werkwijze

De kinderen komen gedurende vier maanden wekelijks bij elkaar. De groep bestaat uit vier tot zeven kinderen. Het programma wordt verzorgd door speciaal opgeleide trainers. Zij zorgen voor een omgeving waarin ieder kind zich veilig voelt om te praten over de situatie na de echtscheiding. In de groep kunnen de kinderen veel van elkaar leren. De kinderen ontdekken dat zij niet de enigen zijn die een scheiding meemaken. En ze oefenen spelenderwijs om stap voor stap goede oplossingen te vinden voor de problemen die ze tegenkomen.

Knuffeldier als hulpmiddel

De trainers werken veel met een ‘groepsdino’, een knuffeldier dat de kinderen vertelt hoe hij omgaat met echtscheiding van zijn eigen ouders. Elk kind krijgt na afloop een Dappere Dino Diploma en de groep eindigt met een feestje.

Meer informatie over Dappere Dino’s is te vinden op www.dapperedino.nl.