Kind van ongetrouwde ouders maakt vaker scheiding mee

Kinderen van ongetrouwde ouders hebben een grotere kans dat hun ouders uit elkaar gaan dan kinderen met getrouwde ouders. Dat meldt het CBS. Drie op de tien 15 jarigen wonen niet meer samen met hun beide ouders.

Van de kinderen met gehuwde ouders die aan het begin van 2017 nog samen woonden, scheidde 1,5% in de loop van dat jaar. Van de ongehuwde ouders ging 3,6% uit elkaar.

Bij de laatste groep kinderen neemt de kans dan hun ouders uit elkaar gaan na de geboorte toe. Die kans blijft tijdens de basisschoolperiode redelijk stabiel. Bij gehuwde ouders wordt de kans op een echtscheiding groter tot het zesde levensjaar van het kind, daarna daalt de kans.

Vijftienjarigen

Een andere opvallende conclusie uit het onderzoek is dat het percentage vijftienjarigen dat niet met beide ouders samenwoont, tussen 1997 en 2017 is gestegen van twintig naar dertig procent. In de meeste gevallen was een scheiding van de ouders hiervan de oorzaak.

In 2016 maakten meer dan 53.000 kinderen een scheiding van hun ouders mee. Bij 33.000 van hen betrof dit een echtscheiding en bij 20.000 kinderen waren de ouders niet getrouwd.

Bron: CBS en NU.nl