Kinderboeken over echtscheiding

Allesoverscheiding.nl heeft een aantal kinderboeken geselecteerd die gaan over scheiding en de tijd daarna. Want kinderen vinden het fijn om verhalen te horen of te lezen over andere kinderen die hetzelfde meemaken als zij. Ze kunnen zich dan beter voorstellen wat hen precies te wachten staat, en ze voelen zich wat minder alleen in hun verdriet.

Thuis bij mama, thuis bij papa

Door: Simone Arts

De ouders van Robin gaan scheiden. Samen vertellen ze hun zoontje dat ze ieder in een eigen huis gaan wonen. En ook al vinden ze elkaar niet meer lief, Robin is dat wel.
Dit boek helpt ouders om hun peuters voor te bereiden op de veranderingen die een echtscheiding met zich meebrengt en daarmee om te gaan.
Prentenboek voor kinderen vanaf ca. 2

Weekendpapa

Door: Nelleke Scherpbier

Jesse vindt het niet leuk dat zijn ouders gaan scheiden en apart gaan wonen. Hij is boos, verdrietig en bang. Hij vindt het raar om in het weekend bij papa te wonen. Hij praat over zijn gevoelens met papa en mama en met zijn juf op school.

‘Weekendpapa’ is een prentenpraatboek over een vader die ergens anders gaat wonen. Met dit boek wil de schrijfster kinderen van gescheiden ouders helpen om de thuissituatie onder woorden te brengen en te verwerken. De ‘praatvragen’ in dit boek zijn hierbij een goed hulpmiddel.
Vanaf ca. 4 jaar.

Van alles twee

Door Martine F. Delfos

De ouders van Jordi en Sterre wonen niet meer bij elkaar. Ze hadden teveel ruzie. Sterre denkt soms dat het haar schuld is, maar ze weet niet of Jordi dat ook denkt. Jordi en Sterre vinden én hun papa én hun mama lief. Ze willen ze allebei zien, maar dat durven ze niet te zeggen.

‘Van alles twee’ is geschreven voor kinderen van wie de ouders gaan scheiden. Het is een voorleesverhaal met tekeningen aangevuld met relevante tekst voor ouders.
Voor kinderen van ongeveer 3 tot 8 jaar.

Bang Boos Blij

Een helpboek voor als je ouders zijn gescheiden

Door Suzan van Apeldoorn, Lianne van Lith, Boukje Overgaauw, Marieke Visser

Bang Boos Blij is een mooi en overzichtelijk vormgegeven boekje, dat je samen met je kind kunt doorwerken tijdens de scheiding, maar ook nog lang erna. Het richt zich op kinderen tussen ongeveer 6 en 12 jaar.

Mijn ouders gaan scheiden. En ik dan?

Door: J. van Swet

Veel pubers worstelen met de scheiding van hun ouders, en lopen rond met veel vragen.
Dit boek is geschreven voor jongeren en jong-volwassenen en geeft antwoord op hun vragen over de scheiding van hun ouders.
Vanaf ca. 13 jaar.