Meer echtscheidingen bij werkloosheid

Financiële moeilijkheden kunnen problemen veroorzaken tussen huwelijkspartners. Veel huwelijken stranden als er gemorreld wordt aan de gezinsfinanciën. Uit recent onderzoek van de Universiteit van Essex blijkt dat gehuwden die hun baan verliezen eerder te maken krijgen met echtscheiding dan partners die een stabiele werksituatie hebben. Bovendien maakt het voor de statistieken ook uit wie van de twee werkloos wordt.

De Noorse onderzoeker Morten Blekesaune baseerde zijn onderzoek op data van het British Household Panel Survey. Hij volgde 3,586 getrouwde en samenwonende stellen gedurende 1991 tot 2005. Eén van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is dat het risico op echtscheiding binnen een jaar toeneemt met 33% als de man zijn baan verliest. Maar als de vrouw haar baan verliest, neemt de kans toe met 83%. Bovendien neemt in het laatste geval de kans ook evenredig toe met de duur van de relatie: met 82% als de relatie vijf jaar duurt; met 200% als de relatie vijftien jaar duurt. De kosten van werkloosheid zijn niet alleen financieel van aard, stelt de studie, maar vooral emotioneel.

Kinderen

Verder blijkt uit het onderzoek dat dertigers een hoger risico lopen op echtscheiding dan andere leeftijdscategorieën, evenals partners met een groot leeftijdsverschil. Daarnaast gaan samenwoners eerder uit elkaar dan gehuwden. De aanwezigheid van kinderen binnen het huwelijk of de relatie was geen factor die het risico op echtscheiding verminderde. Britten blijven blijkbaar niet bij elkaar voor de kids.

Bron: Divorcemag, Jeffrey Cottrill