Onderzoek naar echtscheiding

Gescheiden mensen met een nieuwe partner zijn gelukkiger dan gehuwden, de beslissing om te scheiden komt steeds vaker bij een vrouw vandaan en de helft van de kinderen ziet een echtscheiding niet aankomen. Dat zijn de eerste conclusies van een groot Belgisch onderzoek naar echtscheiding.

Het onderzoek ‘Scheiding in Vlaanderen’ wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van vier Belgische universiteiten en de Vlaamse regering. De onderzoekers ondervroegen in totaal 12 duizend (ex-)partners, nieuwe partners, kinderen en ouders.

‘De oorzaken en gevolgen van echtscheidingen waren wel al fragmentarisch onderzocht, maar een globaal beeld voor heel Vlaanderen ontbrak’, zegt projectcoördinator Inge Pasteels op de website van de Belgische krant De Standaard.

In 2009 werden in België ruim 32 duizend huwelijken ontbonden, waarvan zo’n 15 duizend in Vlaanderen. Bij twee op de drie echtscheidingen waren kinderen betrokken. De resultaten van het onderzoek kunnen dus veel mensen helpen. De definitieve versie van het rapport verschijnt op 25 februari.

Bron: De standaard.be