Scheiding doet kinderen sneller daten

Men zou kunnen denken dat kinderen van gescheiden ouders minder vertrouwen in de liefde hebben. Maar dat blijkt toch anders te liggen. Tieners van gescheiden ouders gaan juist eerder daten. Een echtscheiding in de leeftijdsperiode tussen 11 en 13 jaar heeft de grootste impact op het date-gedrag. Dat blijkt uit onderzoek van sociologe Katya Ivanova.

De onderzoekster analyseerde gegevens uit een langlopend Nederlands en een Zweeds onderzoek. In vragenlijsten werd onder meer de relatie tussen tieners en ouders en het date-gedrag in kaart gebracht.

Echtscheiding en date-gedrag

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders op jongere leeftijd op zoek gaan naar een vriendje of vriendinnetje. Dat geldt echter niet voor alle leeftijden even sterk. Scheiden de ouders voordat hun kind 11 jaar is, of wanneer het kind ouder is dan 13 jaar, dan heeft dat weinig effect op het date-gedrag. Een echtscheiding in de leeftijdscategorie van 11 tot 13 jaar heeft echter wel een grote impact. Ivanova: “In deze fase zijn tienersenorm in ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk, en zijn ze minder goed in staat om alle veranderingen in hun leven te bolwerken. Ze zijn dan eerder geneigd om buitenshuis troost of bevestiging te zoeken, denken we.”

Onvriendelijk behandeld door ouders

Een andere uitkomst uit het onderzoek is dat tieners die zich vaker onvriendelijk behandeld of onterecht gestraft voelen door hun ouders, eerder beginnen met daten dan tieners die een goede band hebben met hun ouders. Ivanova heeft hier geen sluitende verklaring voor. “Maar we denken dat deze tieners compensatie zoeken voor de warmte die ze thuis missen.”

Kinderen uit eenoudergezinnen daten minder snel

Nederlandse tieners in eenoudergezinnen beginnen juist minder snel met daten dan tieners uit gezinnen met twee ouders. Dat is opmerkelijk, want uit Amerikaans onderzoek blijkt het tegenovergestelde. Ivanova: “Het verschil is mogelijk te verklaren doordat veel Amerikaanse ouders, ook in eenoudergezinnen, fulltime werken. Daardoor is er minder ouderlijk toezicht en beginnen kinderen eerder te experimenteren met relaties. In Nederland wordt meer in deeltijd gewerkt en zijn tieners minder alleen thuis.”

Bron: Universiteit van Groningen