Scheidingsles voor kinderen

Kinderen van gescheiden ouders krijgen op vijf scholen speciale begeleiding van Stichting Jonge Helden. Doel van het Jonge Helden Kameleon-programma voor scheidingskinderen en hun ouders is te voorkomen dat kinderen vastlopen na een ingrijpend verlies, zoals een scheiding is.

Jonge Helden introduceert de echtscheidingsprogramma’s voor het eerst op scholen, na ze eerder bij RIAGG’s en in particuliere praktijken te hebben gedraaid. Basisscholen in Alkmaar, Den Bosch, Hilversum, Lelystad en Zoetermeer bieden kinderen de lessen aan. Als het project op deze vijf scholen aanslaat, worden de lessen landelijk ingevoerd.

Ontsporen

Bij zes op de tien scheidingen waren in 2007 minderjarige kinderen betrokken. Bijna 35.000 kinderen maakten volgens het CBS een scheiding mee, 5000 meer dan tien jaar daarvoor. De begeleiding is nodig omdat kinderen van gescheiden ouders op latere leeftijd vaker ontsporen dan kinderen van niet gescheiden ouders. Zij hebben vaker gedragsproblemen, depressies en angsten, hebben een groter risico om verslaafd te raken aan vooral alcohol of drugs en hebben meer moeite met relaties.

Werkvormen

In de scheidingslessen komen verschillende werkvormen aan de orde. Belangrijk is dat kinderen uiting geven aan hun gevoelens en dat op hun eigen manier kunnen invullen. Dat kan door te praten, maar ook door te tekenen, te knutselen of een toneelstukje op te voeren. Kinderen en tieners zelf komen zes keer bij elkaar met leeftijdgenoten die hetzelfde hebben meegemaakt. Ouders krijgen informatie, steun en tips. Meer informatie over achtergrond en programma?s is te vinden op stichtingjongehelden.nl.

Bron: Stichting Jonge Helden