Weer single na de scheiding

Net uit elkaar, de boedelscheiding is achter de rug en het juridische gesteggel zo goed als voorbij. Daar zit je dan, en je vraagt je af: hoe pak ik de draad weer op?

Hoe kom je op gang in deze moeilijke fase van verdriet, boosheid, teleurstelling, onzekerheid en futloosheid? Psycholoog en singletherapeut Liselotte Visser geeft 7 tips voor een goede doorstart.

1. Zoek de balans tussen binnen blijven en buiten spelen

Begin bij het begin: je verdriet, boosheid, frustraties en andere emoties. Mensen hebben de neiging om in emotioneel heftige tijden extreem gedrag te vertonen: de een trekt zich terug en wentelt zich in zijn ellende, de ander gaat de boer op en probeert te vergeten. Erop uitgaan is goed, vluchtgedrag niet. Zit je echt in de put, geef jezelf dan de tijd om te ‘rouwen’. Veel praten met een heel goede vriend of vriendin helpt, en als je die niet hebt, kun je van een paar gesprekken met een therapeut al heel erg opknappen.
Het is belangrijk dat je pijn durft te voelen. Als je daar doorheen gaat, kom je vanzelf in de volgende fase. Pas wel op voor zelfmedelijden, verdrink niet in je tranen. Zodra je een klein beetje energie voelt: hup, ga de hort op! En: deel je verdriet niet met de kinderen. Het is belastend voor ze en kan ze in een loyaliteitsconflict brengen.

2. Zorg goed voor jezelf (en neem een vaste oppas!)

Je maakt een moeilijke tijd door, dus wees extra lief voor jezelf. Doe dingen waarvan je je lekker gaat voelen, zoals sporten, een cursus kleien of saunabezoek, en regel een vaste oppas. Dat klinkt als een open deur, maar je moest eens weten hoeveel vrouwen uit schuldgevoel boven op de kinderen zitten. Je bent echt geen slechte moeder als je een of twee avonden gaat sporten met een vriendin. Integendeel. Een fijne oppas op vaste dagen biedt de kinderen stabiliteit, en als jij je beter gaat voelen is dat uiteindelijk óók goed voor de kids.

3. Richt je leven opnieuw in

Bij een scheiding leg je als vanzelf de focus op alles wat je verloren hebt, maar er valt ook winst te behalen. Je hebt nu de kans om de dingen op te pakken waar je niet aan toekwam door de relatie(problemen). Begin met de financiën; zet aan het eind van de maand al je geldzaken op een rij, houd een kasboek bij. Op die manier krijg je weer wat grip op de dingen. Zo kun je het ook op andere levensgebieden aanpakken. Hoe tevreden ben je met je werk, vriendenkring, hobby’s, sport, uiterlijk? Dit helpt je ook bij het helingsproces; je leert zien dat een scheiding niet alleen problemen maar ook veel nieuwe kansen biedt.

4. Betrek de kinderen bij het huishouden

Alleen een huishouden runnen, slurpt energie en er is niks op tegen om de kinderen mee te laten helpen. Het is gezonder voor een kind om de hond uit te laten en de afwas te doen, dan een constant gestreste vader of moeder om zich heen. Sterker nog, kinderen vinden het fijn om te helpen. Vraag welk klusje ze willen doen en leg uit waarom dat nodig is (‘Mama is nu alleen, en dat betekent meer werk voor ons allemaal’).

5. Neem verantwoordelijkheid voor de band met je ex en zijn ouders

Ook al ben je niet meer met je ex, je blijft wel samen ouder. Gun je kinderen een goede band met hun vader en zijn ouders – behalve als ze daar zelf niet voor open staan. Zet je beste beentje voor om de band goed te houden (of krijgen), blijf positief. Daar heb je straks ook zelf voordeel van. Kom je er echt niet uit, zoek dan hulp. Ook voor gescheiden stellen kan een relatietherapeut veel betekenen.

6. Zoek nieuwe mensen op (vooral andere singles!)

35-plussers doen vaak een beetje krampachtig over nieuwe contacten. Het idee dat ze niet genoeg vrienden hebben, voelt een beetje als falen. Maar je vriendenkring is door de scheiding misschien wel gehalveerd. Neem een voorbeeld aan jongeren. Als ze naar een andere stad verhuizen, sluiten ze zich vaak aan bij een vereniging, gaan naar de kroeg. Er zijn tegenwoordig veel organisaties die leuke dingen organiseren voor single parents. Diners, feesten, complete vakanties. Als je dat wat geforceerd vind, bedenk dan dat je het jezelf juist veel makkelijker maakt door met andere alleenstaanden om te gaan. Gelukkig getrouwde stellen maken je nu niet vrolijker.

7. Zin in een nieuwe liefde? Doen!

De beste remedie tegen een gebroken hart is een nieuwe verliefdheid. Echt niet iedereen hoeft eerst door een verwerkingsperiode heen. Zolang je niet aan het vluchten bent voor je gevoel, is er niks aan de hand (En je weet zelf heel goed of je dat doet!). Eén ding: houd de kinderen voorlopig buiten je romantische escapades. Haal je nieuwe vlam niet meteen in huis, maar wees er wel open over. Stiekem gedragvoelt heel naar en leidt tot onzekerheid; openheid geeft vertrouwen.