
Echtscheidingsconvenant opstellen
Leestijd: 5 minutenWanneer je (ex-)partner en jij een ondertekend echtscheidingsconvenant hebben, kan het verzoekschrift tot echtscheiding worden ingediend bij de rechtbank. Dit schriftelijke convenant zorgt ervoor dat je (ex-)partner en jij goed nadenken over belangrijke zaken en voorkomt dat er in de toekomst problemen ontstaan die verholpen hadden kunnen worden als er in een eerder stadium afspraken zouden zijn gemaakt. Het opstellen van een echtscheidingsconvenant is niet wettelijk verplicht, maar het biedt een fijn houvast voor de toekomst.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Het echtscheidingsconvenant is een document waarin je (ex-)partner en jij alle afspraken rondom de echtscheiding vastleggen. In deze schriftelijke overeenkomst staan bijvoorbeeld afspraken over de boedelverdeling, de woning, het pensioen en de alimentatie. Wanneer jullie minderjarige kinderen hebben, dienen jullie tevens een ouderschapsplan op te stellen en op te nemen in het convenant. Deze documenten samen vormen het verzoekschrift tot echtscheiding dat ingediend wordt bij de rechter.
Wanneer jullie in scheiding liggen, hebben jullie veel aan je hoofd en ontbreekt het vaak aan energie om goede afspraken met elkaar te maken. Voor het opstellen van het echtscheidingsconvenant is het daarom raadzaam deskundige hulp in te schakelen. Zo kan een advocaat of mediator tijdens dit proces bemiddelen en ervoor zorgen dat beide partners tot overeenstemming komen en achter de gemaakte afspraken staan.
Voorbeeld echtscheidingsconvenant
Onderwerpen waar je (ex-)partner en jij afspraken over maken en die in het echtscheidingsconvenant worden opgenomen zijn:
- Partneralimentatie
- Kinderen: hoofdverblijf van de kinderen, omgangsregeling en kinderalimentatie
- Boedelverdeling
- Gezamenlijke woning
- Spaargeld
- Pensioen
Je kunt hier een uitgebreid voorbeeld van een echtscheidingsconvenant bekijken.
Hoe lang is een echtscheidingsconvenant geldig?
Om het echtscheidingsconvenant rechtsgeldig te maken, is altijd tussenkomst van een advocaat of notaris nodig. Vervolgens is het convenant, wanneer jullie dit beiden hebben ondertekend, bindend na de bekrachtiging van de rechter. Alle afspraken die hierin zijn opgenomen zijn dan rechtens afdwingbaar. Dit houdt in dat het convenant een executoriale titel heeft verkregen en dat bijvoorbeeld betalingen van alimentatie met tussenkomst van een incassobureau/deurwaarder afgedwongen kunnen worden.
Openbreken echtscheidingsconvenant
Het kan voorkomen dat je ex-partner en jij na de scheiding nog zaken willen veranderen in het echtscheidingsconvenant. Na de bekrachtiging van de rechter is dit niet mogelijk zonder aanvullende overeenkomst, omdat in het convenant doorgaans wordt opgenomen dat de afspraken niet ontbonden kunnen worden.
In het geval dat beide partners het eens zijn over de wijziging of wanneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden kunnen afspraken in het convenant gewijzigd worden. Ook een rechter kan bijvoorbeeld bepalen dat sommige afspraken niet meer redelijk zijn doordat de omstandigheden zijn veranderd. Dit geldt bijvoorbeeld voor het in het convenant vastgestelde alimentatiebedrag. Wanneer de situatie van één van beide partners verandert, kan het bedrag worden aangepast.
Als beide partners het eens zijn over de wijziging, dient er een aanvullende overeenkomst te worden opgemaakt. Hierin staat wat er uit het originele echtscheidingsconvenant komt te vervallen en welke bepalingen daarvoor in de plaats komen. Bij het herzien van de afspraken is het belangrijk om rekening te houden met (veranderingen in) de wet en wordt aangeraden de hulp van een advocaat of mediator in te schakelen.
Niet houden aan het echtscheidingsconvenant
Als jouw ex-partner de afspraken uit het echtscheidingsconvenant niet nakomt, is het niet direct mogelijk om de afspraken te wijzigen of er vanaf te zien. Er is doorgaans in het convenant opgenomen dat het alleen mogelijk is om nakoming van de afspraken te eisen. Gehele of gedeeltelijke ontbinding van de afspraken is dus niet mogelijk. Probeer in het geval dat je ex-partner de afspraken niet nakomt – met behulp van een mediator – alsnog samen tot een oplossing te komen. Als dit echt onmogelijk blijkt, is de volgende stap naar de rechter gaan.