
Scheiden, hoe pak je dat aan?
Leestijd: 8 minutenHoe je een scheiding het beste kunt regelen hangt van veel dingen af. Zijn jullie het eens over de scheiding? Kunnen jullie samen rustig overleggen over die zaken die geregeld moeten worden? Hebben jullie dezelfde ideeën over hoe je het wilt regelen, zoals wie waar gaat wonen en hoe het met de kinderen zal gaan? Dan loont het om samen een adviseur te kiezen.
Je kunt kiezen voor een advocaat-mediator of een echtscheidingsnotaris en aan hem of haar voorleggen hoe je het wilt regelen. De advocaat-mediator of echtscheidingsnotaris legt dan in overleg met jullie alle belangrijke onderwerpen vast in een echtscheidingsconvenant en een ouderschapsplan (als je kinderen hebt) en zorgt voor alle formaliteiten. De advocaat-mediator of echtscheidingsnotaris kan je zo nodig wijzen op zaken waar je misschien niet aan gedacht hebt.
Als overleg met je partner moeilijk is
Als er geen goed overleg met je (ex-)partner mogelijk is, zijn er de volgende opties:
- Je raadpleegt een eigen advocaat en je overlegt met hem of haar over jouw wensen. De advocaat zal in onderhandeling treden met je partner en/of diens advocaat. Wanneer jullie advocaten er niet uit komen kan dat het begin zijn van een lange periode touwtrekken, brieven over en weer en procederen.
- Samen naar een scheidingsmediator. We hebben het dan over een advocaat-mediator of echtscheidingsnotaris-mediator. Die is dan adviseur van jullie beiden samen. De mediator heeft zich erin gespecialiseerd om het overleg tussen de partners over de scheiding in goede banen te leiden en te bereiken dat afspraken worden gemaakt waar beiden achter staan.
- Je kunt ook kiezen voor “collaborative divorce”. Je hebt dan een eigen advocaat, die samen met jou probeert het met de ander en zijn advocaat eens te worden. Je zit dan met z’n vieren aan tafel en zoekt naar oplossingen die jullie allebei redelijk vinden. Lukt dat niet, dan trekt de advocaat zich terug en heb je een andere advocaat nodig om er op een andere manier uit te komen.
Alimentatie
Er zijn onderwerpen waar je bijna geen goede afspraken over kunt maken zonder hulp van een deskundige adviseur. Wanneer het bijvoorbeeld gaat om alimentatie. Een advocaat of notaris kan je helpen de hoogte van de benodigde alimentatie te bepalen en op te stellen, alimentatiemogelijkheden door te rekenen en de fiscale gevolgen uit te zoeken. Er zijn richtlijnen voor alimentatie. Je kunt ervoor kiezen die te volgen. Maar dat hoeft niet. En je kunt het ook eerst volgens de richtlijnen laten uitrekenen en het daarna toch anders doen.