Zoekt u de hulp van een overlegscheidings-professional?
Een nieuwere vorm van begeleiding bij echtscheidingen is de overlegscheiding, ook Collaborative practice genoemd. Bij de overlegscheiding hebben beide partners hun eigen advocaat, die samen een team vormen. De advocaten zijn ook mediator. Ook wordt vaak samengewerkt met een coach en/of financieel deskundige. Het team helpt de echtgenoten om in overleg tot afspraken te komen over de scheiding. De advocaat komt op voor de belangen van de eigen cliënt, maar heeft ook oog voor de belangen van de ander en de kinderen. De echtgenoten maken met elkaar de afspraak om samen tot afspraken te komen en niet te procederen bij de rechter.
De advocaat in een overlegscheiding adviseert de eigen cliënt ook over de rechten en verplichtingen. De overlegscheiding kan verstandig zijn bij ondernemers of indien sprake is van een groot verschil in kennis of verwerking tussen de partners.
Wat doet een overlegscheidings-professional?
Bij de overlegscheiding hebben beide partners dus hun eigen advocaat. De advocaten staan hun eigen cliënt bij in het overleg en komen op voor hun belangen. Zonder dat er gestreden wordt tegen de andere partij. Ook is een coach aanwezig en soms een financieel specialist. Zij zorgen voor de neutrale begeleiding en advisering over bijvoorbeeld waardering van een onderneming Het team werkt samen om de gevolgen van de echtscheiding in overleg en op een respectvolle en efficiënte manier te regelen.
Het verschil tussen een mediation en overlegscheiding
Zowel bij mediation als bij overlegscheiding wil je beiden in goed overleg uit elkaar gaan, zonder rechtszaak. De mediator begeleidt de onderhandelingen en gaat samen met jullie op zoek naar oplossingen. De mediator is onpartijdig. Vaak is er één mediator aanwezig. Bij de overlegscheiding zitten er naast een onpartijdige coach (die een vergelijkbare rol heeft als de mediator) ook twee advocaten aan tafel, die ieder voor de belangen van hun cliënt opkomen.
In minder complexe situaties is mediation een goede optie, bijvoorbeeld bij gelijkwaardige partners of meer overzichtelijke vermogenssituaties. Bij ingewikkelde scheidingen, bijvoorbeeld ten aanzien van het vermogen, is de overlegscheiding beter geschikt.
Kosten overlegscheidingsprofessionals
Bij een overlegscheiding maakt het gehele team van collaborative practitioners uren: twee advocaten, een coach en afhankelijk van de situatie een financieel specialist. Dit brengt weliswaar kosten met zich mee, maar zorgt er ook voor dat specialisten meteen mee aan tafel zitten. Hierdoor behoeven zij niet later alsnog ingeschakeld te worden. Een overlegscheiding is sneller en goedkoper dan procederen.
Bekijk onze overlegscheidings-professionals.
Locatie:
Nelleke Hartmanns
Relatiecoach, echtscheidingsmediator, collaborative coach
Laura Boomsma-Shriber
Echtscheidingsmediator, overleg-professional en advocaat