
Hoe vertel ik dat ik wil scheiden?
Leestijd: 10 minutenNa een periode van twijfel en verwarring heb je besloten te gaan scheiden. Je hebt de knoop doorgehakt, maar dan volgt de stap om het te vertellen. Aan je partner, je ouders en misschien wel de kinderen. Zeggen dat je wilt scheiden is een heftige emotionele stap. Het is daarom erg belangrijk dat je jouw beslissing om te gaan scheiden op de juiste manier overbrengt om onnodig verdriet en gedoe te voorkomen.
Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?
Vertel jouw partner altijd face-to-face dat je wilt scheiden en vermijd te allen tijde een telefoongesprek, e-mail of sms. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en weet wat je wilt zeggen. Directe confrontatie wordt namelijk vaak als lastig ervaren. Zorg ervoor dat jullie met z’n tweeën zijn en in de gelegenheid zijn elkaar aan te kijken. Draai er niet omheen, begin direct met de boodschap dat je wilt scheiden en geef je partner de gelegenheid om te reageren en vragen te stellen. Verwacht niet dat je partner direct begrip toont en geef hem of haar de ruimte om de boodschap en emoties te verwerken.
Houd rekening met emoties
Houd er rekening mee dat emoties hoog kunnen oplopen en een rationeel gesprek daarom lastig kan zijn. Mocht het uit de hand lopen en je partner met geweld naar zichzelf of jou reageren, accepteer dit dan niet. In dit soort gevallen mag je de politie bellen.
Hoe vertel ik mijn kinderen dat ik wil scheiden?
Jullie hebben kinderen en hebben het besluit genomen te gaan scheiden. Nu komt het moment dat jullie het aan je kinderen moeten gaan vertellen en dat is een ingewikkeld gesprek. Ons advies is om het gesprek samen in te gaan, omdat je zo laat merken dat jullie – ook na de scheiding – samen de ouders blijven. Bespreek van te voren goed wie wat gaat zeggen en hoe jullie het gaan brengen.
Wanneer vertel ik het aan mijn kinderen?
Kinderen voelen vaak al aan dat er iets speelt, dus geef bij spanningen en conflicten zo snel mogelijk duidelijkheid. Vertel het de kinderen echter pas wanneer jullie besluit definitief is om onnodige verwarring te voorkomen. Spreek samen een rustig moment af, bij voorkeur in het weekend en niet vlak voor het slapen gaan. Zo is er genoeg ruimte om te praten, alleen te zijn, emoties de loop te laten en vragen te stellen. Kies een plek waar ze zich veilig voelen, meestal thuis.
Houd rekening met de leeftijd
Houd rekening met de leeftijd van de kinderen en pas hierop je taalgebruik en informatie aan. In de regel geldt dat hoe jonger het kind is, hoe minder informatie je hoeft te geven. Houd het kort en simpel, het is voor hen nog te abstract. Vertel het op een concrete manier, door bijvoorbeeld te zeggen: “mama gaat in een ander huis wonen”. Hoe ouder je kind, hoe meer ze begrijpen. Belast je kinderen dan alsnog niet met de onnodige details, maar geef ze iets meer uitleg en informatie.
Wat zeg je tegen de kinderen?
Vertel je kinderen dat jullie uit elkaar gaan en niet meer samen in een huis willen wonen. Geef een weinig gedetailleerde en oordeelvrije uitleg. Maak altijd direct duidelijk dat het op geen enkele manier de schuld van de kinderen is en dat dit iets tussen jullie als ouders is. Het is belangrijk te vertellen dat ze niks kunnen doen om jullie weer bij elkaar te brengen.
Laat de kinderen meteen weten dat jullie altijd evenveel van ze zullen blijven houden en jullie samen de zorg blijven dragen. Je kunt altijd zeggen dat het nog niet helemaal duidelijk is wat er gaat veranderen, maar dat je dit meteen aan je kinderen zult vertellen als die duidelijkheid er is.
Reacties van kinderen
De reacties van kinderen op het besluit van hun ouders om te gaan scheiden kunnen enorm verschillen, afhankelijk van de leeftijd maar ook het karakter van het kind. Sommige kinderen reageren boos, andere juist verdrietig of onverschillig. Aan de andere kant kunnen kinderen juist ook ineens overdreven lief of aanhankelijk doen. Het zijn in ieder geval signalen dat het kind in de war is en nieuw evenwicht probeert te vinden.
Reageer te allen tijde begripvol, hoe het kind zich ook gedraagt. Het is als ouder lastig om je kinderen boos of verdrietig te zien, maar zorg ervoor dat je altijd voor ze klaar staat en zoveel mogelijk steun en stabiliteit biedt.
Hoe vertel ik mijn ouders dat ik wil scheiden?
Zie niet te veel op tegen het moment dat je je ouders vertelt dat jullie gaan scheiden. Ouders zullen in de meeste gevallen juist steun en een luisterend oor bieden. Ook hier wordt het aangeraden om het nieuws in een persoonlijk gesprek te vertellen.
Houd er als partner rekening mee dat ouders vaak de behoefte hebben een moment met hun eigen kind alleen te zijn om erover te praten wanneer de mededeling gedaan is. Het is daarom verstandig om je als partner na een tijdje uit het gesprek terug te trekken. Veelal hebben ouders ook de neiging om (in de eerste plaats) partij te kiezen voor hun eigen kind.
De rol van grootouders bij de scheiding
In het geval dat er kinderen in het spel zijn, is het van belang om aan je ouders te laten weten hoe je hun rol als grootouders ziet. Geef duidelijk aan wat je van hen verwacht, en wat vooral niet. Wees open en leg zo goed mogelijk uit hoe de situatie eruit gaat zien, waarbij je bijvoorbeeld ook aangeeft hoe vaak zij de kleinkinderen zullen (blijven) zien.
10 tips bij het vertellen dat je gaat scheiden
Je kunt je partner het best in een mondeling gesprek vertellen dat je wilt scheiden, waarbij jij je partner kunt aankijken en je partner jou kan zien. Dat lijkt voor de hand te liggen maar is in de praktijk vaak lastig. Het kan helpen om je goed op dat gesprek voor te bereiden.
- Zorg voor een rustig moment met z’n tweeën, waar geen anderen bij zijn.
- Draai er niet omheen: begin direct met de boodschap dat je uit elkaar wilt.
- Geef je partner gelegenheid om te reageren of een vraag te stellen.
- Als je partner wil weten waarom je dit wilt, leg dan uit wat je ermee hoopt te bereiken, wat er voor jou beter wordt door de scheiding.
- Beschrijf dit in positieve woorden. Het gaat er nu niet om dat je je kritiek op je partner spuit, maar dat je uitlegt waarom het voor jou beter is om uit elkaar te gaan dan om bij elkaar te blijven.
- Verwacht niet dat je partner je direct begrijpt of begrip toont. Het is immers een heftige boodschap, met een enorm kritische lading. Je partner zal waarschijnlijk eerst de klap voor zichzelf moeten verwerken voordat er ruimte is voor jouw emoties.
- De reactie kan emotioneel zijn: schreeuwen, huilen, verwijten, radeloosheid, woede, hyperventileren, etc. Jouw reactie kan hetzelfde zijn: ook jij kan gaan huilen, of juist heel boos worden. Laat de emoties komen, maar reageer niet inhoudelijk op de verwijten van je partner. Jouw beslissing om uit elkaar te gaan wordt er niet anders door.
- Maar als je partner reageert met geweld, naar jou, naar zichzelf of door spullen te vernielen, accepteer dat niet. Verlaat dan de ruimte, en bel zo nodig de politie.
- Als je ziet dat de emotionele reactie bij je partner afneemt, vraag dan wanneer jullie er verder over zullen praten. Dat kan direct zijn, maar dat kan ook wat later zijn. Geef je partner de tijd om de boodschap tot zich door te laten dringen. Realiseer je dat jij er ook een tijd over hebt gedaan om innerlijk afscheid van jullie relatie te nemen.
- Als je dit leest, en je denkt: mijn beslissing zou er misschien wel anders door worden, denk dan nog eens heel goed na of je de scheiding echt wel wilt. Kan jouw wens om het beter te krijgen ook op een andere manier worden bereikt dan door uit elkaar te gaan?