
Ik wil scheiden: Hulp & tips
Leestijd: 8 minutenJe bent op het punt aangekomen dat je relatie echt niet meer goed gaat en dat je overweegt te gaan scheiden. Een scheiding is een ingrijpend proces dat met veel verwarring en gedoe gepaard kan gaan en is zeker geen gemakkelijke keuze. Jullie levens leunen erg op elkaar, bezittingen en geld zijn met elkaar verweven en misschien hebben jullie zelfs kinderen. Kortom, de keuze om te gaan scheiden heeft verstrekkende gevolgen op emotioneel, financieel en juridisch gebied.
Hoe herken je een ongelukkig huwelijk?
Vaak worden verveling, overspel en onverenigbare toekomstplannen aangehaald als reden om te gaan scheiden. Iedere relatie kent zijn ups en downs, echter is het vaak lastig te bepalen of dit onder de noemer “normaal” geschaard kan worden of dat er echt iets mis is. Wanneer je kritisch naar je relatie kijkt en concludeert dat de slechte periodes overheersen of de voorstelling van het leven zonder jouw partner als een bevrijding voelt, moet er iets veranderen.
Het herkennen van deze gevoelens hoeft niet direct aanleiding te zijn om te gaan scheiden. Het erkennen hiervan kan juist het begin zijn van het zoeken naar een oplossing. Wees open naar je partner toe, probeer samen te achterhalen waar jullie knelpunten vandaan komen en zoek naar mogelijkheden om nader tot elkaar te komen.
Zal ik scheiden?
Of jij beter kunt scheiden of blijven, hangt af van de situatie. Er geldt geen algemene regel, iedere relatie is anders en je voelt dit zelf het beste aan. Wanneer je het gevoel hebt dat jullie te ver uit elkaar zijn gedreven en er samen niet meer uit gaan komen, zou het kunnen helpen om professionele hulp van een relatiecoach in te schakelen. Gedurende een coachingstraject worden jullie begeleid tijdens gesprekken over de relatie en wordt doorgaans vanzelf duidelijk of scheiden een goede oplossing is. Om gedegen en concreet advies te kunnen geven op basis van jouw situatie, is het raadzaam om in contact te komen met een relatiecoach.
In sommige gevallen helpt het om een online relatietest te doen. Hoewel de test geen kant-en-klare oplossing biedt, zetten de vragen je wel aan het denken en kunnen de antwoorden verhelderend zijn om te bepalen of jij een ongelukkig huwelijk hebt. Je kunt de test hier doen.
Hulp bij scheiding
Wanneer de knoop om te gaan scheiden uiteindelijk is doorgehakt, is het aan te raden om deskundige juridische hulp in te schakelen die jullie scheiding in goede banen leidt. Met een scheiding moet er namelijk veel uitgezocht en geregeld worden op zowel financieel als juridisch gebied. Het inwinnen van advies en inzetten van de juiste hulp kan een groot verschil maken.
Hoe weet je welke hulp geschikt is voor jullie? Kunnen jullie nog in goed overleg afspraken maken of zitten jullie in conflict en is communicatie lastig? Afhankelijk van de situatie kun je bepalen welke hulp jullie nodig hebben.
Het kan ook zinvol zijn om een financieel planner in te schakelen voor het regelen van de financiële zaken van de scheiding. Hier wordt gebruik van gemaakt wanneer bijvoorbeeld de pensioensituatie ingewikkeld is, er alimentatie berekend moet worden of één van beide partners een eigen onderneming heeft.
Neem vrijblijvend contact met ons op om direct te bepalen welke hulp het meest geschikt is voor jullie situatie.
Tips bij scheiding
Scheiden is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis voor alle betrokken partijen. Om zoveel mogelijk gedoe en pijn te besparen, zijn hier enkele tips die steun kunnen bieden in de beginfase van een scheiding:
- Zorg voor goed contact met je (ex-)partner: dit gaat van het vertellen van het besluit dat je wilt scheiden tot aan het contact na de scheiding. Voorkom een moeizame start en investeer in goed contact met elkaar. Zowel tijdens als na de scheiding is er veel overleg tussen jullie nodig.
- Wees niet overhaast: zorg ervoor dat alle te regelen zaken, zoals verzekeringen, pensioen, verdeling van de woning en alimentatie, goed worden afgestemd en dat beide partijen erachter staan. Het is raadzaam het stappenplan voor het regelen van een scheiding te raadplegen om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke zaken over het hoofd ziet.
- Denk aan de lange termijn: het wordt veelal als lastig ervaren om tot rationele afspraken te komen omdat er veel emoties spelen. Echter, laat je emoties niet leidend zijn bij het maken van beslissingen en vastleggen van afspraken. Bedenk goed dat het lange termijn afspraken zijn, waar je dus echt achter moet staan.
- Schakel de juiste hulp in: met behulp van de juiste experts kunnen jullie tot goede afspraken komen. Je kunt kiezen voor een echtscheidingsmediator, -advocaat of -notaris, natuurlijk geheel afhankelijk van jullie situatie.