
Mijn ex werkt niet mee aan de verkoop van het huis
Leestijd: 5 minutenWat jaren geleden begon als een mooi sprookje, eindigt nu in een zwarte nachtmerrie. Ik weet het nog goed, al die toekomstdromen die we deelden. Allebei hadden we een goede baan en al gauw kwam een leuke koopwoning in beeld. De hypotheek was met onze salarissen geen enkel probleem. Dus binnen de kortste keren waren we de trotse bezitters van een fraaie woning. Zij werd voor 50% eigenaar en ik voor de andere helft. En zolang alles goed gaat, levert die gezamenlijke eigendom geen moeilijkheden op.
Het ging niet goed?
De eerste jaren wel. In de loop van de tijd kregen we steeds meer meningsverschillen, ruzies. De details doen er hier niet toe, maar op den duur werd een scheiding onvermijdelijk. Daar zitten we nu middenin. Een horror film.
Waarom?
Kort door de bocht komt het hier op neer: mijn ex weigert alle medewerking aan de verkoop van het huis. Waarom weet ik niet. Het is in ieder geval wel duidelijk dat de woning verkocht moet worden. Noch zij, noch ik kan de hypotheek alleen ophoesten. Hoe het komt dat ze zo dwars ligt is me nog steeds een raadsel. Misschien uit rancune, of gewoon om me te pesten.
Advies
Onlangs was ik weer bij de notaris om te bespreken hoe we hier uit kunnen komen. Dit kan gewoon niet zo blijven doorsudderen. Emotioneel niet, maar ook niet in financieel opzicht. Volgens de notaris is de zaak helder: “Jullie zijn samen eigenaar van de woning, dus beslissen jullie ook samen over de verkoop.” Het is natuurlijk verreweg het beste om daar in goed onderling overleg uit te komen. In dit geval lukt dat dus helaas niet. Nu geen van ons beiden de hypotheek kan betalen, kan geen van ons de woning behouden. En als we schulden bij de bank maken door de hypotheek niet te betalen krijgen we ellende, een BKR registratie zodat we jarenlang geen andere woning kunnen kopen. De notaris maakte duidelijk dat in een hypotheekakte staat dat de verplichting tot aflossing van de hypotheek gewoon in stand blijft. De bank heeft niets met de echtelijke ruzie te maken. Het advies was om in dit geval contact op te nemen met de hypotheekverstrekker (de bank) en een regeling met hen te treffen. De notaris vertelde verder dat er in de wet staat dat je nooit gedwongen kunt worden om samen eigenaar te blijven van een huis. Het advies was om een goede advocaat te zoeken om de verkoop van de woning te gaan regelen. Want iemand die niet meewerkt moet gedwongen worden om aan de verkoop mee te werken. Voor een goed juridisch advies kan het beste contact met een van de advocaten op de website worden gezocht.