
Omgang na scheiding vanwege huiselijk geweld
Leestijd: 5 minutenHuiselijk geweld kan zowel lichamelijk als geestelijk zijn. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de betreffende ouder en kinderen?
Voor kinderen is het opgroeien in een omgeving waarbij ouders gewelddadig naar elkaar zijn een aantasting van hun veiligheid en zelfvertrouwen. Voor kinderen heeft dit negatieve gevolgen in hun contacten met leeftijdsgenoten en in het vertrouwen in anderen. Deze kinderen groeien op in een onveilige situatie en krijgen daardoor zowel fysieke als psychische schade. Voor kinderen roept geweld bij hun ouders enorme emoties op. De ene keer zijn de ouders heel lief en vervolgens bezorgen ze de kinderen veel angst, angst voor een volgende ruzie. Deze kinderen leren niet goed wat liefde of intimiteit betekent. Kinderen kunnen hierdoor de ene keer verdrietig zijn, dan weer angstig, vervolgens zich boos voelen of machteloos. Veel van deze kinderen die thuis met enige regelmaat geweld tussen de ouders meemaken, krijgen daardoor posttraumatische klachten. Kinderen hebben een voorbeeld aan een ouder die gewelddadig gedrag als norm heeft en dat heeft altijd gevolgen voor hoe ze later als volwassene met conflicten omgaan.
Raad voor de kinderbescherming
De Raad voor de Kinderbescherming krijgt alle ouderschapsplannen van een rechtbank te zien. Als er signalen zijn geweest van huiselijk geweld zal de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek adviseren aan de rechter. Daarbij worden gesprekken met beide ouders gevoerd. De rechter is uiteindelijk degene die beslist. Maar het uitgangspunt is dat er altijd omgang tussen een ouder en het kind moet zijn, desnoods onder begeleiding. Dus geen omgang is een zeldzaamheid. Ook na huiselijk geweld.
Geestelijk geweld
Bij geestelijk geweld kun je eigenlijk niet tegen je ex op. De balans is al de hele relatie zoek en is eigenlijk niet te herstellen. Het klamme zweet breekt je al uit als je een appje of telefoontje krijgt, je slaapt slecht en hebt mogelijk andere lichamelijke klachten. Het beste advies is om professionele hulp te zoeken en er voor te zorgen dat je om kunt gaan met je ex. Als je steviger in je schoenen staat loopt de omgang ook makkelijker en beter. Dat je hier tijd voor nodig hebt en het een proces is, klopt. Maar je wilt als ouder zo goed mogelijk functioneren en dat kan alleen maar als je goed in je vel zit.