
Scheiden of blijven?
Leestijd: 3 minutenAls je bedenkt hoeveel ellende en verdriet een scheiding met zich meebrengt, ben je al gauw geneigd om te blijven. Om het dagelijks gezeur en geruzie maar op de koop toe te nemen. Maar zo zwart/wit is het nooit. De keuze tussen scheiden en blijven is uiteraard heel veel complexer.
Om te beginnen moet je, voor je definitief besluit te scheiden, absoluut zeker weten dat echt alles is geprobeerd om een breuk te voorkomen. Een scheiding, en zeker een vechtscheiding, is vaak een traumatische ervaring. Toch kan je niet zomaar zeggen: ”alles is beter dan een scheiding.” Dat is onzin. Wel kun je stellen dat een relatie het in principe waard is om ervoor te vechten.
“We vechten al veel te veel en te vaak”, is dan een veel gehoorde reactie. Klopt, maar dat heet bekvechten. Maar hier bedoelen we met vechten het constructief samen zoeken naar een oplossing. Voor welk probleem, is dan de eerste vraag die beantwoord moet worden. Zet dus met elkaar eerlijk op een rijtje wat je het meest dwars zit en irriteert aan de ander. En ook wat je nog wel steeds leuk en fijn vindt van hem/haar. Pas als de problemen duidelijk zijn kan je gericht op zoek gaan naar oplossingen.
In therapie gaan komt dan als optie snel in beeld. Maar ook gewoon praten en, belangrijker, luisteren naar elkaar kan al heel verrassend zijn. Geef elkaar meer aandacht, zorg regelmatig voor “quality time”. Probeer ook eens buiten de box te denken. Organiseer bijvoorbeeld een heftig survival weekend, waarbij je volledig op jezelf en elkaar bent aangewezen. Heel verhelderend.
Hoe dan ook, pasklare oplossingen bestaan niet. Je zult ervoor moeten vechten. Je relatie is het waard.