Wij gaan uit elkaar. Wat doen we met het huis?

Er moet ook een oplossing voor het huis worden gevonden als samenwonende partners uit elkaar gaan. Als jullie het huis samen hebben gekocht moeten jullie samen beslissen of het huis wordt verkocht of dat één van jullie er blijft wonen.

  • Een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek over uit elkaar gaan of scheiden, en hoe je het aanpakt met je huis? Bel 0800- 88 99 000 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag.

Waarde van het huis bepalen

Indien een van jullie in het huis blijft wonen, zal die de helft van het huis van de ander overnemen. Dan is het belangrijk dat er een juiste waarde wordt bepaald voor het huis. Een makelaar kan een reële taxatie geven. Om zeker te zijn van een juiste inschatting van de waarde kunnen jullie meerdere makelaars om een taxatie vragen.

Hypotheek

De partner die het huis overneemt na het einde van de relatie, zal in de meeste gevallen ook de hypotheekschuld overnemen (zie de pagina over Verdeling). Die zal dan aan de andere partner de overwaarde betalen: de helft van de waarde van het huis, minus de contante waarde van de schuld. Als dat bedrag hoger is dan hij kan betalen, kan diegene die het huis overneemt overwegen een hypotheek te nemen om de ander te betalen. De rente van die lening valt onder de hypotheekrenteaftrek.

De opbrengst van het huis

Als het huis gezamenlijk bezit is en jullie besluiten het te verkopen aan een ander dan moet de opbrengst worden verdeeld. Natuurlijk moet daarvan wel eerst de aflossing van de hypotheeklening worden afgetrokken. Het kan zijn dat jullie daar in het samenlevingscontract of in de voorwaarden van het geregistreerd partnerschap andere afspraken over hebben gemaakt. Dat gebeurt vaak als het huis bij aankoop niet door allebei voor een gelijk deel is betaald of de hypotheekschuld niet voor gelijke delen is aangegaan.