Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Zal ik scheiden? » De relatiecoach
De relatiecoach2018-03-26T15:07:24+00:00

De relatiecoach

Als je erg ongelukkig bent met je relatie of huwelijk, kunnen er gedachten in je opkomen over uit elkaar gaan of scheiding. Diegedachten kunnen erg deprimerend en verwarrend zijn. Je zoekt naar een uitweg, maar weet soms niet meer hoe jullie er samen uit moeten komen. Een relatiecoach kan dan steun bieden.

De relatiecoach als bemiddelaar

Een relatiecoach treedt niet op als relatietherapeut, maar bemiddelt en faciliteert bij gesprekken tussen partners over hun relatie en alles wat daarbij komt kijken. De relatiecoach zorgt ervoor dat de gesprekken tussen de twee partners zo gevoerd worden dat zij voor allebei effect hebben. Soms ligt het nut uiteindelijk ergens anders dan iedereen eerst dacht. Relatiecoaching gaat over de mogelijkheden voor partners om samen gelukkig te worden.

Relatie als leerschool

U kunt ook bij een relatiecoach terecht als u behoefte heeft aan concrete vaardigheden, zoals: hoe te reageren op verwijten? Of hoe om te gaan met normen en vastgeroeste opvattingen, van uzelf, van de ander, van ouders, vrienden? Ook een relatie is een leerschool en de relatiecoach kan helderheid brengen. Wie leert hoe je goed kan omgaan met conflicten zal ervaren dat de relatie zich verdiept en aan kracht wint.

Hulp bij scheiding

Ook in een scheidingsproces kan de relatiecoach van betekenis zijn. Dan gaat het er niet om dat de scheiding niet doorgaat, maar dat er minder haat en pijn achterblijft. De relatiecoach kan helpen bij het afscheid van elkaar, en bij het vinden van rust in hoe je terug kijkt en innerlijke kracht in hoe je vooruit kijkt.

De relatiecoach als mediator

Als partners elkaar niet meer bereiken en in vastgeroeste patronen over elkaar oordelen, neemt de relatiecoach de rol van mediator aan. Veelal zijn de kinderen het gemeenschappelijk belang om met elkaar in gesprek te gaan en te blijven. Soms moeten onvermijdelijk oude koeien uit de sloot worden gehaald, omdat zij begrip over en weer in de weg staan. Maar het doel is altijd dat de toekomst er weer goed uit komt te zien.

De sessies

Als er genoeg aanknopingspunten zijn, kunnen één à twee sessies genoeg zijn om het contact tussen beide partners weer op gang brengen. Je leert luisteren naar elkaar in plaats van geïrriteerd af te haken, en kan daar verder op bouwen. Soms volgen individuele gesprekken als verdere ondersteuning.

Contact opnemen

Een goede relatiecoach bij jou in de buurt kan je vinden met behulp van de zoekfunctie in de kolom hiernaast. Je komt dan op een pagina waar een beschrijving staat van 3 relatiecoaches. De meesten zijn tevens relatietherapeut of pedagoog. Je kan ook verder zoeken per provincie.

Relatietherapeuten, en ook relatiecoaches,  hebben vaak een lange wachtlijst. Als je belt en uitlegt waar jij mee zit, hoor je meteen of er op korte termijn plek is voor een gesprek met jou en je partner.