
Contact met ex van je kind
Leestijd: 6 minutenOok als grootouders de kleinkinderen wél blijven zien, verandert er veel. Want het leven is een stuk ingewikkelder geworden na de echtscheiding, vindt 48% van hen. De feestdagen in familiekring, samen verjaardagen vieren, de uitstapjes met elkaar… alle rituelen en tradities moeten opnieuw worden uitgevonden of bekrachtigd.
Maar de grootste verandering is natuurlijk de omgang met de ex-schoonzoon of -schoondochter. 41% van deze grootouders vindt dat de ex van hun kind de scheiding overduidelijk heeft veroorzaakt. De brieven die wij kregen geven blijk van boosheid, teleurstelling, er zijn gevoelens van verraad.
Het liefst willen grootouders ‘die schoft’ of ‘die trut’ nooit meer zien. Maar ze zijn en blijven wél de ouders van je kleinkind. En dus bezorgt de omgang met de voormalige schoonzoon of schoondochter de grootouders veel hoofdbrekens. Toch hoeft het volgens Van den Eerenbeemt niet zo moeilijk te zijn.
‘Er is namelijk maar één gouden regel: spreek geen kwaad over de vader of moeder van je kleinkind. Want als je dat wél doet, komen de kleinkinderen niet graag meer naar je toe. Kleinkinderen zijn loyaal aan hun beide ouders; ze verdragen het niet dat een van hun ouders zwart wordt gemaakt.’
Loyaal aan je kind
Maar is dat geen spagaat? Want je wilt toch je eigen kind steunen? Van den Eerenbeemt: “Natuurlijk ben je loyaal aan je eigen kind. Tegen je dochter zeg je: ‘Je hebt grote conflicten met Joris, ik steun je, sta aan jouw kant. Maar hij blijft wel de vader van je kind en van ons kleinkind’.’ En aan je kleinkind vraag je: ‘Hoe is het met papa?’
Sommige grootouders blijven hun kleinkinderen ontvangen, maar vragen nooit meer naar het gezin waarvan ze deel uitmaken, tonen geen interesse meer voor ‘thuis’. Dat is eigenlijk heel naar en ingewikkeld voor die kleinkinderen. Een oma die opbelt om haar ex-schoondochter te feliciteren met haar verjaardag, doet iets voor de kleinkinderen. Ze brengt normaliteit in de verhoudingen en heelt daarmee een dreigende breuk.’
Kleinkinderen voelen na een scheiding breuk na breuk ontstaan. Met dit soort alledaagse gebaren waaruit een bepaalde normaliteit blijkt, maak je het voor je kleinkinderen gemakkelijker. Dat het erg moeilijk is – en soms door de omstandigheden onmogelijk – blijkt uit de cijfers: 61% van de grootouders bij wie de relatie met de kleinkinderen is veranderd, verliest na verloop van tijd het contact met de schoondochter of schoonzoon.
Bron: plusmagazine.nl
Vragen? Bel (gratis) of mail ons!
Bel ons op 0800 – 88 99 000 (gratis) voor een vrijblijvend gesprek of neem contact met ons op via het contactformulier. Wij helpen je graag.