
Samenwonen met je ex na scheiding
Leestijd: 6 minutenEen constructie die niet zo vaak voorkomt. Geruime tijd nadat het hele scheidingsproces achter de rug was, hebben we samen hiervoor gekozen. Daar ging uiteraard wel het een en ander aan vooraf. We waren tenslotte niet zonder reden gescheiden. Kort gezegd kwam het er op neer dat ons huwelijk gewoon saai was geworden. We hadden elkaar niks meer te melden, leefden volledig langs elkaar heen. Toen hebben we ons afgevraagd: ”waarom blijven we nog bij elkaar?” De vraag stellen is hem beantwoorden. Vervolgens hebben we de scheiding in gang gezet en zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan.
Dat jaar hebben we elkaar natuurlijk nog vrij vaak ontmoet. Al was het maar om de verkoop van het huis te regelen en de belastingzaken af te wikkelen. Vervolgens betrapten we ons erop dat we steeds vaker afspraken om ergens iets te drinken. Wie als eerste met het idee op de proppen kwam om weer te gaan samenwonen, weet ik niet meer. Feit is dat we op enig moment besloten om samen weer een huis te kopen. Dit keer zonder ambtenaar van de burgerlijke stand.
Zo’n ingrijpend besluit neem je niet zomaar. Zo moet je de zaken financieel en juridisch goed regelen. Maar daar zijn notarissen voor. En ook het huis moet aan specifieke eisen voldoen. Nu heeft ieder van ons een eigen etage. En er zijn duidelijke afspraken gemaakt. Zo eten we bijvoorbeeld 1 keer in de week samen (koken om de beurt) en maken volgens een vast schema de gemeenschappelijke ruimten schoon. Ja, we hebben veel geleerd van het verleden.
Inmiddels zijn we ook in therapie, iets waar we vroeger niets van moesten hebben. Het lijkt nog te werken ook. O.k, het stuift nog steeds zo nu en dan wel eens. Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Maar we zien toch steeds meer een basis ontstaan voor een toekomst samen. Dus, wie weet?