Gescheiden. Met je ex toch samen goede ouders

Samen goede ouders met je ex
Een scheiding met kinderen is een emotioneel mijnenveld. Je moet verstandige beslissingen nemen over de kinderen, de woning en andere praktische zaken in een periode waarin je overspoeld wordt door gevoelens van boosheid, verdriet, teleurstelling, afwijzing en schuldgevoel. Je moet zaken doen met die ex, die je zelf misschien het liefst voorgoed de rug wilt toekeren. Het lijkt een onmogelijke opgave.

Het boek Scheiden. Met je ex tóch samen goede ouders geeft ex-partners inzicht in de manier waarop ze hun liefdesrelatie op een goede manier kunnen afbouwen zodat ze wél samen goede ouders kunnen blijven. Het biedt exen handvatten om op een prettige manier met elkaar om te blijven gaan, elkaar niet in de weg te zitten als ouder en een streep achter het gezamenlijke verleden te zetten. Zo kunnen beiden een frisse start maken en worden kinderen niet opgezadeld met eeuwig ruziënde of rancuneuze ouders.

Cijfers
Hoe belangrijk het is om een scheiding tot een goed einde te brengen, mag blijken uit de cijfers. Jaarlijks beëindigen in Nederland bijna driehonder paren per dag hun relatie, 100.000 per jaar. Hierbij zijn ruim 60.000 thuiswonende kinderen betrokken. Een kwart van de kinderen van gescheiden ouders verliest uiteindelijk het contact met de uitwonende ouder, meestal de vader. Nog eens een kwart van de kinderen zegt slecht contact met de andere ouder te hebben.

Goed einde
Ondanks alle goede bedoelingen leidt scheiden voor kinderen nog vaak tot het verlies van een ouder, meestal de vader. Meestal als gevolg van voortdurende ruzie en rivaliteit tussen de ex-partners. Er is dus alle reden om je voor te nemen je eigen scheiding tot een goed einde te brengen. Zeker in de wetenschap dat kinderen van gescheiden ouders statistisch gezien een grotere kans hebben op leer- en gedragsproblemen, verslaving, depressie en angststoornissen. Kinderen van gescheiden ouders hebben bovendien later, als ze volwassen zijn, meer moeite om zelf relaties aan te gaan en te behouden.
Een scheiding hoeft echter helemaal niet te eindigen in een trauma voor kinderen. Alles hangt af van de manier waarop je als ex-partners afscheid van elkaar neemt. Slaag je er in de kinderen te helpen wennen aan de nieuwe situatie en hen bij te staan in hun verdriet? Slaag je erin de strijd met je ex te staken en ergernissen in te slikken? Gun je elkaar de rol als ouder? Ben je in staat om je leven alleen, zonder die vertrouwde partner, weer op te pakken?

Troost
Na lezing van Scheiden. Met je ex tóch samen goede ouders zul je beter in staat zijn onderscheid te maken tussen de relatie die jullie hebben als ex- partners en de relatie die jullie samen hebben als ouders. De lezer vindt troost en herkenning door de vele ervaringsverhalen van gescheiden mannen en vrouwen. En door de intensieve bijdragen van twee relatietherapeuten en een gezinscoach verwerft hij of zij inzicht in de psychologische gevolgen van een scheiding zoals jaloezie, machteloosheid, schuldgevoel, woede, eenzaamheid en paniek en hoe je daar – in het belang van jezelf en de kinderen – mee om kunt gaan

De schrijvers
Carlijne Vos (1968), sociologe en journaliste bij de Volkskrant, stond vier jaar geleden als gescheiden moeder van twee kinderen voor de vraag: hoe doen andere mensen dit in hemelsnaam? Samen met Jean-Pierre van de Ven (1968) en Susanne Donders (1958), beiden relatietherapeut, beschrijft ze de vele valkuilen in het scheidingsproces en de hevige emoties waaraan gescheiden ouders én hun kinderen ten prooi vallen. Ook heeft zij gebruik gemaakt van de ervaringen van gezinscoach Marjoleyn Vreugdenhil. Aan de hand van vele tips en verhalen van lotgenoten, wordt duidelijk hoe je je emoties het best kunt hanteren. Dankzij de nieuwste inzichten in de gezinstherapie en de praktijkervaringen van de deskundigen wordt duidelijk voor de lezer hoe je toch samen met je ex goede ouders kunt blijven.

Scheiden. Met je ex tóch samen goede ouders, door Carlijne Vos, Jean-Pierre van de Ven en Susanne Donders, uitgeverij Het Spectrum, ISBN 9789027495440, € 14,95