Succesvol co ouderschap

Met een goed geregeld co-ouderschap krijgen beide ouders de kans om evenveel aandacht en zorg aan hun kinderen te geven. Tegelijkertijd hebben zij beiden de mogelijkheid hun eigen leven na de scheiding opnieuw op te bouwen. Ervaringsdeskundige Yoeke Nagel steekt in een praktisch en toegankelijk boek de loftrompet op het co-ouderschap.

Yoeke Nagel is therapeute en journaliste. Daarnaast is zij co-moeder. En dat niet alleen, ze is ook een enthousiáste co-moeder. Vanuit haar eigen ervaringen wijst zij co-ouderschap in veel gevallen aan als de ideale manier van opvoeden na een scheiding. Voor haar boek sprak zij met talloze co-ouders en co-kinderen. Deze ervaringsverhalen maken het boek licht en luchtig. Je kunt er snel doorheen en pikt eruit op wat van je gading is. De herkenningsfactor voor andere co-ouders en ‘kinderen is hoog. Dat relativeert: “O gelukkig, daar gaat het net zo’

Bijzondere kwaliteiten
Wie voor co-ouderschap kiest, vergroot de kans dat de kinderen volop kunnen blijven genieten van de bijzondere kwaliteiten van beide ouders. Die, volgens Nagel, na de scheiding elk hun onverdunde, authentieke eigen weg gaan. Kinderen kunnen zo profiteren van de eigenheid en eigen ontwikkeling van beide ouders. Een positief iets, vindt de auteur. ‘Co-ouderschap biedt kinderen de zekerheid van twee liefhebbende ouders die onvoorwaardelijk voor hen blijven kiezen, al kiezen zij niet meer voor elkaar’, schrijft zij.

Tijd
Tussen alle luchtigheid door, is Nagel soms ook reëel. ‘Positieve ervaringen ontstaan niet spontaan’, stelt zij. Het is nodig om hiervoor voorwaarden te scheppen. En bovendien zal er tijd overheen gaan voor het co-ouderschap tot volle wasdom kan komen. Voor die moeilijke begintijd geeft zij tips. Een aantal daarvan zet aan tot zelfreflectie: wat trok je destijds aan in je partner? Zie dat vervolgens als een kwaliteit die hij of zij de kinderen te bieden heeft.

Co-cavia
Nagel vindt blije co-ouders een inspiratie voor hun kinderen. Deze blijheid is misschien bij enkele (aanstaande) co-ouders ver te zoeken. Maar wie door de blijheid heenkijkt, en door de soms al te opgeruimde ervaringsverhalen, kan wel zijn voordeel doen met dit boek. Het brengt bovendien nogal eens op ideeën. De co-cavia is tenminste een briljante vondst.
De tips om rustig te blijven, ook al haalt de andere co-ouder het bloed onder je nagels vandaan, zullen niet aan iedereen besteed zijn. Onderdelen als ‘schiet wortel’ en ‘neem een energiedouche’ zijn zweverig en niet erg praktisch, maar wie weet zetten ze toch aan tot nadenken.

Co-ouderschap. Het beste van twee ouders pretendeert geen wetenschappelijk boek te zijn. Maar wie op zoek is naar de praktijk, naar voorbeelden van lotgenoten en wie een vlotte schrijfstijl verkiest boven diepgravende literatuur, doet geen miskoop aan het boek.

Yoeke Nagel, Co-ouderschap. Het beste van twee ouders, Uitgeverij De Kern, € 12,50
Door: Yoeke Nagel