Vaderstad

“Patrick van Rhijn werkt aan een vervolg”, leest u in de boekbespreking van Weg van Lila, ook op deze site. Dat vervolg is verschenen: Vaderstad. Geschreven met dezelfde vaart, dezelfde wanhopige humor soms, die ook het eerste boek kenmerken. Even kort wat vooraf ging: Djon Maas zorgt al drie jaar voor zijn dochtertje als de rechter beslist dat zij naar haar moeder in Zweden moet. Dat gebeurt en Djon blijft vertwijfeld achter.

Vaderstad begint waar Weg van Lila ophoudt. Kleine Lila is afgevoerd naar Zweden om bij haar moeder, diens nieuwe man en het pasgeboren zusje te wonen. Haar vader, in Nederland, probeert wanhopig contact met haar te houden. Zijn dagen draaien om bellen met Lila, waarbij hij haar maar mondjesmaat te spreken krijgt. En als hij haar al te spreken krijgt, begrijpen ze elkaar niet want haar Nederlands holt rap achteruit.

Benauwd
Ook Djons contact met Mikki, de moeder van Lila, holt achteruit. Mensen die ooit samen een kind kregen, blijken niet langer in staat elkaar te begrijpen. Of ze willen dat niet. Zo pleegt dat soms te gaan, bij scheidingen. Djon is niet te beroerd om Mikki’s mail te kraken en dat brengt nieuwe, niet erg vrolijke, inzichten.
Het dagelijks leven van Djon Maas is evenmin erg vrolijk. Hij heeft geen werk en dus geen geld, maar uitgaven heeft hij wel. Daar krijgt de lezer het benauwd van. Vervelen doet Djon zich niet; hij duikt een nieuwe vriendin op die hem helpt bij het verwerken van zijn dagboekaantekeningen tot een boek. Deze Kim heeft echter een totaal andere agenda dan Djon en de relatie loopt niet van een leien dakje.

Maar liefst zeven weken
De wederzijdse advocaten van Djon en Mikki regelen gaandeweg het boek het jaarlijkse verblijf van Lila bij papa: zeven weken, maar liefst. Dat is even wat anders dan drie jaar! Ondertussen mag Lila, bij de gratie, op vakantie bij papa. Het is een groot feest, waartegen de relatie met Kim maar matig bestand blijkt. Zij pakt uiteindelijk haar biezen. Met achterlating van de sleutel van het Zweedse huisje van haar moeder, die aan het einde van het verhaal nog erg goed van pas komt.

Worsteling
Vaderstad toont heel goed de worsteling van een vader die zijn dochter kwijtraakt. Hoewel hij natuurlijk altijd haar vader blijft, is het dagelijkse gemis schrijnend en voelbaar. Wie kinderen heeft, zal moeiteloos gegrepen worden door het verhaal van Djon.
Djon zelf neemt aan het einde van het boek een “dramatisch besluit”, zegt de cover van het boek. Laten we het zo zeggen:het had weinig gescheeld, of het was dramatisch geworden. Dankzij good old Kim komt alles toch nog op zijn pootjes terecht.

Waarom lezen?
Vaderstad is een onderhoudend boek. Het is herkenbaar, het is niet moeilijk je in te leven en je moet erom lachen. Het toont de liefde voor een kind die uiteindelijk alles overwint. En het laat zien waar mensen na een scheiding in terecht kunnen komen. Dat vooruitzicht is afschrikwekkend; alles, maar dat niet!
Meer informatie staat op de website vaderstad.nl. En wie het boek koopt, krijgt bijbehorende muziek van Nina June op de koop toe. June en Van Rhijn treden ook op samen. Ook daarover staat informatie op de site.

Patrick van Rhijn, Vaderstad, Karakter Uitgevers, ISBN 978 90 6112 388 0, € 19,95
Door: Patrick van Rhijn

ISBN: ISBN 978 90 6112 388 0