Verricht de mediator wonderen….?

Een poosje geleden vond ik tussen een stapel post in mijn brievenbus een klein felgeel reclamebriefje. Ik las, zonder leesbril :

“Groot mediator- helderziende- bijzonder

Mr. AZIZ

Deze grote helderziende mediator kan al uw problemen oplossen…

En even verderop:

gespecialiseerd in uw problemen. Liefde, definitieve terugkeer van uw geliefde, absolute trouw tussen echtgenoten, problemen met seks, familie, werk, geluk…
Snel- succes binnen 3 dagen. Heeft u zeer verdrietige problemen? Werkt zeer serieus en succes voor 100% gegarandeerd”

Ik was wel erg benieuwd naar deze wonderbaarlijke collega en zocht mijn bril. Natuurlijk had ik het verkeerd gelezen. Er stond niet mediator maar medium en dat is toch echt een andere tak van sport! Toch bleef het een beetje in mijn hoofd hangen. Ik wou dat ik was als mr Aziz…

Het werkterrein van een scheidingsbemiddelaar lijkt namelijk sterk op dat van mr. Aziz. Je hebt dagelijks te maken met zeer verdrietige problemen en het is serieus werk. Alleen- een 100% resultaat kan niet worden gegarandeerd.

Er is in de loop der tijd een vreemde situatie ontstaan: een huwelijk is zo gesloten, daar hoef je eigenlijk alleen maar de juiste leeftijd voor te hebben (jurk, feest en bloemen niet verplicht, het kan zo duur of goedkoop als je maar wilt). Dat er aan een huwelijk heel veel juridische haken en ogen zitten, dat blijft behoorlijk onderbelicht.

Maar het einde van een huwelijk lijkt een terrein te zijn geworden waarop anderen het voor het zeggen hebben. Advocatuur en rechterlijke macht kunnen daarin niet gepasseerd worden. En advocaten zijn belangenbehartigers, opgeleid om te winnen voor hun cliënt. Maar wat is winst ineen echtscheiding?

Mediationgaat niet uit van het standpunt of de rechtspositie van de partners. Die laatste spelen pas een rol als de partners met de mediator hebben uitgezocht wat hun werkelijke belangen zijn. Die belangen staan voorop. Een voorbeeld: als je zegt: ik wil 100.000 euro van jou, dan is dat een standpunt – en een helder standpunt ook. Maar bij het zoeken naar oplossingen maakt het soms een groot verschil of je dat geld wilt hebben om na de scheiding een huis te kopen ,of dat je het wilt sparen voor later! Nog een voorbeeld: je wilt dat de kinderen de helft van de tijd bij jou en de andere helft van de tijd bij de andere ouder zijn. Is dat omdat je hebt gelezen dat er recht is op gelijkwaardig ouderschap of omdat je denkt dat jouw kinderen bij zo’n regeling zullen floreren ( en de ouders ook)?

Het is hard werken voor de mediator om mensen met zeer verdrietige problemen te helpen om zo helder te kunnen denken dat ze hun boosheid en gekwetstheid los kunnen zien van hun werkelijke belangen. Maar echt, het is voor die mensen nog harder werken. En toch, als je voor de keus staat om je in te zetten voor een oplossing waar je (allen) belang bij hebt en een gevecht over juridisch gelijk tussen (duurbetaalde) juristen- wat denk je dat jou het meeste oplevert?

Ernée Loeb is vFAS-advocaat en Hoefnagels Scheidingsmediator. Ze is daarnaast o.m. docent en trainer in verschillende opleidingen en NMI gecertificeerd mediator. Zij heeft een eigen mediationpraktijk in Amsterdam.