
Lijfrenten en koopsompolissen na scheiding
Leestijd: 12 minutenWanneer jullie samen een verzekering met waardeopbouw hebben, zoals een lijfrenteverzekering of koopsompolis, moet deze worden meegenomen bij de verdeling van de tegoeden. Op het moment van scheiding kan de opgebouwde contante waarde bij de verzekeraar worden opgevraagd. Daarna hebben jullie de mogelijkheid om de verzekering op te heffen, samen aan te houden of door één van jullie over te laten nemen.
Opheffing van de verzekering
Over het algemeen is het mogelijk om ervoor te kiezen de verzekering te beëindigen. In de polisvoorwaarden staat doorgaans dat de verzekeraar de opgebouwde contante waarde uitkeert. Hierbij wordt rekening gehouden met de door jullie gemaakte afspraken. Daarnaast dienen jullie rekening te houden met een belastingclaim over de betreffende uitkering bij het afkopen van de verzekering. Opheffing is niet altijd de verstandigste keuze, laat je daarom goed adviseren door een deskundige.
Verzekering samen aanhouden
Vaak is het aantrekkelijker om de verzekering aan te houden en samen de premieverplichting te blijven voldoen. Op deze manier wordt het opgebouwde bedrag op een later moment beschikbaar en blijven ouders bijvoorbeeld sparen voor hun kinderen. Uiteraard moeten er goede afspraken gemaakt worden over wie de premie betaalt en wat er gebeurt op fiscaal gebied bij de uitkering van de verzekering. Daarnaast speelt ook de hypotheek van de echtelijke woning een rol in dit proces. Wanneer jullie besluiten de woning nog niet te verdelen kan het aantrekkelijk zijn om de polis aan te houden. Lees hier meer over bij verdeling van het huis.
Verzekering overnemen
Als één van jullie in staat is om de financiële verplichtingen van de verzekering te blijven voldoen, is het aantrekkelijk om de polis op eigen naam over te nemen. Wanneer het een gezamenlijke verzekering betreft, wordt de ander voor de helft van het uitgekeerde bedrag uitgekocht. De polis-voortzettende partij heeft een voordeel en ontvangt uiteindelijk meer rendement op de latere inleg aangezien de ex-partner wel gedurende de volledige looptijd heeft meebetaald aan de kosten.
Verder is het, in het geval van voortzetting na de scheiding door één van de partners, gebruikelijk om de huidige waarde van de lijfrente- of koopsompolis te verminderen met een eventuele (latente) belastingclaim. Voor de bepaling van deze belastingontheffing is het raadzaam om de hulp in te schakelen van een belastingadviseur of financieel planner. Het is niet mogelijk om de polis fiscaal geruisloos toe te bedelen aan één van jullie. Raadpleeg hiervoor een echtscheidingsnotaris of -mediator.
Levensverzekering bij scheiding
Bij een scheiding worden levensverzekeringen vaak afgekocht. De situatie is immers veranderd en oude verzekeringen passen daar niet meer bij, denkt men. Het huis wordt verkocht, de hypotheek eindigt en de levensverzekering wordt beëindigd in het kielzog daarvan. Toch zitten daaraan haken en ogen.
Wat verstandig is om te doen bij een levensverzekering leest u in dit column over levensverzekeringen.