Onze relatie gaat niet goed. Hoe kunnen we een scheiding voorkomen?

Het lijkt misschien wel of deze website er vooral is voor mensen die al precies weten wat ze willen, voor wie de scheidingsbeslissing al duidelijk is. Zo is het echter niet.

De beslissing om definitief uit elkaar te gaan, is een heel moeilijke en eigenlijk de allerlaatste uitweg, als geen andere oplossing heeft gewerkt. Elke relatie kent immers ups en downs, overal is er wel eens wat. Hoe weet je nou of je het niet te snel hebt opgegeven? Hoe weet je dat jeecht alles hebt geprobeerd? En hoe kun je ooit zeker weten dat je beter kunt ophouden met te blijven proberen er wat van te maken?

Alle mensen zijn anders en het is daarom niet mogelijk om via een website een concreet advies te geven voor al dit soort vragen. Toch zijn enkele algemene aanwijzingen wel te geven.

  • De eerste vraag is: Wat zal er voortaan wel echt goed gaan als jullie uit elkaar gaan? Kan je je voorstellen hoe zal dat zijn? Let op: het gaat niet om de dingen die er dan niet meer zullen zijn, die je kunt vermijden, (geen gezeur meer, geen negatief commentaar meer, of geen teleurstelling meer omdat hij/zij …). De echte vraag is: wat komt er voor in de plaats? Als je alleen bent, praten de muren dan wel terug? Zul je daarvan wel gelukkig worden? Scheiden is altijd een ingrijpend proces dat met veel verwarring en verdriet gepaard gaat. Je moet dus goed weten waarom je het doet. Zolang je niet helemaal zeker weet dat je er gelukkiger van zult worden, loont het de moeite om eerst andere mogelijkheden te onderzoeken.
  • Sommige testjes geven een min of meer betrouwbare indicatie van de kwaliteit van jullie relatie. Misschien herken je daar iets in.
  • Er zijn relatiecoaches – meestal psychologen of psychotherapeuten – die veel ervaring hebben met deze materie. Zij kunnen er soms ook voor zorgen dat de belemmerende factor in een relatie wordt opgelost.
  • Wie niet naar een relatiecoach wil, kan ook naar een mediator gaan die ervaring heeft met problematische (gezins)relaties. Deze is erin gespecialiseerd om vastgelopen communicatie binnen een relatie te herstellen en nieuwe communicatiepatronen te helpen ontwikkelen. Voor wie dit allemaal te zwaar is: er zijn ook veel boeken geschreven met aanwijzingen en tips om een relatie goed te houden. Een aanrader is bijvoorbeeld: – Liefde is een werkwoord, van Alfons Vansteenwegen.