Website voor kinderen tijdens scheiding

De Raad voor de Rechtsbijstand heeft een website gelanceerd waar kinderen terecht kunnen voor informatie als hun ouders gaan scheiden. De website heet ouders-uit-elkaar.nl. Kinderen krijgen antwoord op vragen als: ‘wat gaat er veranderen?’ en  ‘is scheiden alleen maar vervelend?’

Voor iedere leeftijdscategorie is een aparte pagina gemaakt, daardoor is de hele website toegankelijk voor kinderen van alle leeftijden. Op de verschillende pagina’s wordt subtiel onderscheid gemaakt in de leeftijdscategorieën. Op de pagina voor kinderen tot en met vijf jaar staat een online prentenboek dat kinderen kunnen downloaden. Op de pagina voor kinderen vanaf 9 jaar wordt uitgelegd dat kinderen zelf ook iets te zeggen hebben in een scheiding. Er wordt uitgelegd dat kinderen vanaf 12 jaar hoorrecht hebben en op de site staat een link waarin kinderen een brief aan de rechter kunnen schrijven. Op de pagina’s voor kinderen vanaf 16 jaar wordt ingegaan op de kinderalimentatie.

Al met al is het een overzichtelijke website. Ja, er worden behoorlijk wat clichés aangehaald als ‘je ouders houden nog wel van jou’ en ‘je hoeft niet te kiezen tussen je ouders’. Aan de andere kant kan dat niet vaak genoeg gezegd worden. Wat goed is aan de website is dat deze ingaat op een aantal belangrijke juridische aspecten die bij een scheiding horen en die overzichtelijk voor kinderen op een rijtje zet.

Dat was ook het doel van de website, zegt Ingrid von Burg, van de Raad voor de Rechtsbijstand in de Telegraaf: “Op internet is het lastig om onafhankelijke en neutrale informatie te vinden over echtscheidingen en alles wat daarmee te maken heeft. Kinderen zijn vaak verdrietig dat hun ouders uit elkaar gaan en hebben naar aanleiding hiervan veel vragen en zorgen. Met ouders-uit-elkaar.nl willen wij kinderen informeren over alles wat er bij een scheiding komt kijken. Kinderen van acht jaar hebben immers andere vragen dan bijvoorbeeld achttienjarigen die al het huis uit zijn”.

Tekst: AllesOverScheiding.nl (Lizzy Diercks).