Relatie testen? Doe de relatietest

Hoewel iedere relatie zijn goede en slechte tijden kent, kan het op sommige momenten voelen alsof het de moeite niet meer waard is om in de relatie te investeren en deze voort te zetten. Wanneer je opmerkt dat de vervelende periodes overheersen en je er echt ongelukkig van wordt, dient er structureel iets te veranderen.

Redenen om te scheiden

De redenen om te gaan scheiden lopen uiteen van het gebrek aan goede communicatie tot het hebben van onverenigbare toekomstplannen. Toch zijn er in grote lijnen wel overeenkomsten te herkennen tussen huwelijksproblemen die aanleiding geven om te gaan scheiden. Veelal sluipen deze problemen er stilletjes in en wordt er pas te laat aandacht aan gegeven. Hierdoor ontstaat er grote onvrede en kunnen jij en je partner uit elkaar groeien.

Een aantal veelgenoemde problemen en redenen om te scheiden zijn de volgende:

  • Op elkaar uitgekeken zijn
  • Onvoldoende respect
  • Gebrek aan wederzijdse genegenheid
  • Botsende karakters
  • Overspel

Maar wanneer maak je nu de beslissing om te gaan scheiden? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat iedere situatie anders is en je dit zelf het beste aanvoelt. Zolang het een tijdelijke situatie is waar beide partners aan willen werken, kun je hier nog samen uit proberen te komen. Als de relatie echter continue slechte periodes kent en de liefde van beide kanten niet meer aanwezig is, is het wellicht onvermijdelijk om te gaan scheiden.

Herken jij je in bovenstaande problemen en heb je het gevoel dat jullie hier samen niet uit gaan komen? Dan kan het verstandig zijn om de hulp van een relatiecoach in te schakelen. Gedurende het coachingstraject worden jullie begeleid tijdens gesprekken over de relatie en wordt getracht inzicht te vergaren in de onderlinge communicatie om te achterhalen waar jullie waarden botsen. Doorgaans wordt hiermee vanzelf duidelijk of scheiden de juiste keuze is.

Relatietest

Om een beter beeld van de relatie met jouw partner te krijgen, kun je hier een relatietest doen. De test biedt geen kant-en-klare oplossing, maar de vragen kunnen je aan het denken zetten en kunnen verhelderend zijn om te bepalen of jij een ongelukkig huwelijk hebt of niet. De antwoorden die jij invult geven jouw persoonlijke beleving weer, niet die van jouw partner of hoe jij denkt dat je partner over jullie relatie denkt.

Beantwoord de stellingen uit onderstaande test door het aantal sterren te kiezen dat het beste jouw mening weergeeft, variërend van 1 (nee, totaal niet) tot 5 (ja, helemaal).

7 – 20 punten: Laag
Je relatie kent een aantal knelpunten en is niet zo goed als je wellicht zou willen. Om de relatie te verbeteren en de obstakels onder begeleiding met elkaar te bespreken, is het aan te raden om een relatiecoach in te schakelen.

21 -26 punten: Gemiddeld
Je relatie krijgt een gemiddelde score. Toch kan het zijn dat je niet helemaal tevreden bent over bepaalde aspecten van de relatie. Maak dit bespreekbaar en zorg er samen voor dat er geen grote knelpunten gaan ontstaan.

27 – 35 punten: Hoog
Je relatie verkeert in uitstekende conditie, nu houden zo!

Resultaten wissen

Tip: op onze website vind je een ruim aanbod aan boeken met adviezen over relatieproblemen die je helpen bij het onderhouden van een gezonde relatie.

Heb je hulp bij jouw relatie nodig?

Op deze website vind je een ruime keus aan boeken met adviezen over relatieproblemen en echtscheiding.

Verder kun je terecht bij relatiecoaches, en uiteraard bij een mediator bij jou in de buurt.

Kom in contact