Hulp nodig bij uw scheiding? Bel 0800 - 88 99 000 (gratis)|info@allesoverscheiding.nl
Home » Uit elkaar na samenwonen
Uit elkaar na samenwonen2018-05-01T07:56:18+00:00

Uit elkaar na samenwonen. Hoe gaat dat?

Ongehuwde samenwoners hebben vaak een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap dat beëindigd moet worden als ze uit elkaar gaan. Daarvoor hoeven jullie niet naar een advocaat of naar de rechtbank.  Een notaris die gespecialiseerd is in echtscheiding en uit elkaar gaan kan dat voor jullie verzorgen.

Een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek over uit elkaar gaan of scheiden? Bel 0800- 88 99 000 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag. 

De ontbinding van een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staat meestal hoe de overeenkomst beëindigd kan worden. Er staan ook vaak afspraken in over bijvoorbeeld de verkoop van het huis en de verdeling van de spullen als de relatie eindigt. Toch kan het nodig zijn om ook bij het uit elkaar gaan afspraken te maken. Als jullie samen kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar moeten jullie een ouderschapsplan opstellen. In dat plan komen alle afspraken over de kinderen te staan. Het is verstandig om alle gemaakte afspraken die betrekking hebben op het einde van jullie relatie vast te laten leggen in een notariële akte. Zo’n akte heeft executoriale kracht, net als een vonnis van de rechter.

De ontbinding van een geregistreerd partnerschap

Als beide partners hun geregistreerd partnerschap willen ontbinden en er zijn geen kinderen jonger dan 18 jaar, hoeft er geen rechter aan te pas te komen. Samen met een echtscheidingsnotaris kunnen jullie een overeenkomst opstellen over de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. In die overeenkomst kunnen ook afspraken worden gemaakt over alimentatie en de verdeling van de gemeenschappelijke bezittingen. De notaris geeft aan de burgerlijke stand door dat jullie een overeenkomst hebben. Daarmee eindigt het geregistreerd partnerschap.

Kinderen

De situatie ligt iets anders als jullie wel kinderen hebben die jonger zijn dan 18 jaar . Dan is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Een rechter moet daarna het geregistreerd partnerschap ontbinden.

Naar de notaris

De notaris is bij uitstek geschikt om de beëindiging of ontbinding in een akte vast te leggen en u te helpen bij wat er juridisch geregeld moet worden. Ga naar contactformulier notaris

Niet eens over einde relatie

Als een partner het geregistreerd partnerschap wil ontbinden, maar de andere partner niet, is de procedure hetzelfde als bij een echtscheiding. Dan moeten jullie naar een advocaat, liefst één die ook mediator is. uiteindelijk is een beschikking van de rechter nodig.

Een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek over uit elkaar gaan na samenwonen? Bel 0800 – 88 99 000 (gratis) of vul het contactformulier in. Wij helpen je graag.