
Verdeling van de bezittingen na scheiding
Leestijd: 10 minutenVerdeling bij uit elkaar gaan
Wanneer jullie gaan scheiden of uit elkaar gaan, moeten de bezittingen verdeeld worden. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen (dat was mogelijk tot 1-1-2018), dus zonder huwelijkse voorwaarden, betekent dit dat alles van jullie samen is.
Na aanpassing van de wet per 1-1-2018 kent Nederland geen wettelijke gemeenschap van goederen meer. Iedereen die vanaf 2018 is gehuwd is getrouwd in een beperkte gemeenschap van goederen. Met behulp van huwelijksvoorwaarden kan hier van worden afgeweken. Bezittingen en schulden zijn niet meer automatisch gemeenschappelijk, maar blijft een privé-vermogen of -schuld. Hierop bestaan uitzonderingen; welke dat zijn kan een deskundige je vertellen.
Bij de scheiding moet er een verdeling gemaakt worden van alle bezittingen en schulden.
Verdeling bij huwelijkse voorwaarden
Op het moment dat jullie gehuwd zijn op huwelijkse voorwaarden is er voorafgaand aan het huwelijk een huwelijkscontract opgemaakt door de notaris. Dit is een overeenkomst tussen partners waarin jullie bezit en inkomen, ook wel huwelijksvermogen, wordt geregeld. Deze voorwaarden zijn grofweg op te delen in een drietal hoofdcategorieën:
- Koude uitsluiting: iedere vorm van gemeenschap van goederen wordt uitgesloten
- Periodiek verrekenbeding: er is naast het hebben van een eigen vermogen ook een mogelijke toename daarvan tijdens het huwelijk als gevolg van ‘overgespaard inkomen’
- Finaal verrekenbeding: er is en/of ontstaat tijdens het huwelijk geen enkel gemeenschappelijk vermogen, echter zal er bij beëindiging van het huwelijk door scheiding of overlijden door de echtgenoten worden afgerekend alsof er wel een gemeenschappelijk vermogen bestond
Bezittingen waar u rekening mee moet houden
Toch zijn, ook wanneer je huwelijkse voorwaarden hebt, veel spullen van jullie samen. Er komt daarnaast een hoop kijken bij het regelen van de verdeling van alle zaken. Daarom is het raadzaam om de hulp in te schakelen van een deskundige. Denk aan:
- Verdeling van inboedel
- Pensioen
- Lijfrenten en koopsompolissen
- Gouden handdruk en stamrechtvoorziening
- Schulden en vorderingen
- Fiscale gevolgen
Verdeling van inboedel en gemeenschappelijke zaken
Voordat het gemeenschappelijke vermogen verdeeld en/of verrekend kan worden, moet het vermogen eerst beschreven worden. Hierbij wordt rekening gehouden met eventuele huwelijkse voorwaarden. Nadat jullie vermogen bepaald is, moeten alle gemeenschappelijke zaken verdeeld worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verdelen van de inboedel en de auto.
Over het algemeen worden de gezamenlijke spullen in onderling overleg verdeeld. Het is aan te raden om bij de verdeling van de grote stukken een prijsindicatie te maken, zodat de waarde van de roerende goederen enigszins gebalanceerd verdeeld wordt.
Op het moment dat één van jullie bevoordeeld wordt, is het mogelijk om de ander te compenseren met een geldbedrag. Als jullie het niet eens worden over de waarde, kan ook hier een taxatie plaatsvinden. Dit komt (gelukkig) weinig voor.