
Scheiden in Belgie
Leestijd: 4 minutenAls Nederlander kun je in België scheiden. Wel zijn er verschillen in voorwaarden en ook in wetgeving. Voor de Nederlandse wet is één echtscheidingsgrond voldoende: de duurzame ontwrichting van het huwelijk. In de Belgische wet zijn twee echtscheidingsgronden opgenomen. Bij een echtscheiding op grond van onherstelbare ontwrichting moet u aantonen dat samenleven niet meer mogelijk is. Zo’n onherstelbare ontwrichting wordt vastgesteld als er gedurende een bepaalde tijd sprake is van een feitelijke scheiding. Je mag dan niet meer samenwonen.
De tweede grond is echtscheiding door onderlinge toestemming. Wordt er een gezamenlijk verzoek gedaan? Dan moet er sprake zijn van een feitelijke scheiding van ten minste 6 maanden. Bij een eenzijdig verzoek moet de feitelijke scheiding zelfs minimaal 12 maanden duren. De scheidende partners kunnen de procedure verkorten, maar dan zullen zij tegenover de rechter na een ‘reflectieperiode’ moeten bevestigen dat ze willen scheiden. Dat is in Nederland niet het geval, we kennen geen termijnen.
Verder is de hoogte en duur van de partneralimentatie anders geregeld. Het recht op partneralimentatie is in Nederland vanaf 1 januari 2020 maximaal de helft van de duur van het huwelijk, met uitzonderingsgevallen als er hele jonge kinderen zijn of voor stellen die heel lang zijn gehuwd. De hoogte van de partneralimentatie is afhankelijk van de behoefte (wat heeft iemand nodig) en draagkracht (wat kan iemand betalen) en daarbij gaat kinderalimentatie in Nederland altijd vóór partneralimentatie.
Samengevat: scheiden in België is mogelijk als een van u beiden daar woont. Degene die de scheiding aanvraagt heeft minimaal twaalf maanden zijn gewone verblijfplaats in België. Het vermogen dat volgens de Nederlandse en Belgische wet tussen de scheidende echtgenoten moet worden gedeeld is verschillend. Zijn er huwelijksvoorwaarden opgesteld dan is deze afspraak bindend, waar u ook woont. De overeenkomst tussen België en (vanaf 1-1-2018) Nederland is dat als er geen huwelijksvoorwaarden zijn opgesteld, dan is alles wat u bezat vóór het huwelijk en wat u tijdens het huwelijk verkrijgt door schenking of erfenis privé. In België zijn beroepsinkomsten en de opbrengsten van eigen goederen gemeenschappelijk.
Het lijkt gecompliceerd door de verschillende regels en daarom is goede voorlichting altijd belangrijk. Als u samen goede afspraken kunt maken met behulp van een deskundige kan het allemaal goed worden geregeld. Maak een afspraak met een deskundige mediator of advocaat om u verder te laten voorlichten en te laten helpen.