
Hoe kan ik het co-ouderschap beëindigen?
Leestijd: 6 minutenHet belangrijkste is dat afspraken die schriftelijk in een ouderschapsplan zijn vastgelegd niet zomaar beëindigd kunnen worden. Als je samen een co-ouderschap hebt afgesproken kun je deze omgangsregeling in onderling overleg wijzigen of stopzetten. Ook de kinderen zelf spelen een rol bij een afgesproken omgangsregeling, zij hebben recht op omgang met elke ouder.
Niet eenzijdig beëindigen
Maar in je eentje zeggen dat je het co-ouderschap beëindigd, dat is veel lastiger. Als eerste staat in de wet dat je samen het gezag over de minderjarige kinderen hebt. Daarmee kun je niet zomaar de andere ouder buiten spel zetten bij beslissingen die ook de kinderen aangaan. En een omgangsregeling in de vorm van een co-ouderschap is een afspraak waar de andere ouder ook op mag vertrouwen. Je mag met een co-ouderschap regeling niet ‘zomaar’ verhuizen en de regeling aanpassen. Als zich een nieuwe situatie aandient zul je dit met de andere ouder moeten bespreken. En de kinderen krijgen naarmate ze ouder worden ook zelf inspraak in de omgangsregeling. Bij het vastleggen van de afspraak dat er een co-ouderschap is, is rekening gehouden met je werk, zorgtaken, opvoedingstaken en ook de financiën van de kinderen. Om die reden kun je een co-ouderschap niet eenzijdig beëindigen.
Verder zul je een hele goede reden moeten hebben om te stoppen met een co-ouderschap. Je moet de belangen van de kinderen en andere ouder niet vergeten. Het stoppen mag geen emotionele reden hebben en uit boosheid worden geroepen. Ook een nieuwe partner is geen reden om te stoppen met een co-ouderschap.
Verhuizing
Het meest wil een ouder de co-ouderschapsregeling aanpassen wegens verhuizing. Dat mag niet zonder toestemming van de andere ouder. Het gevolg van verhuizen betekent vaak dat de kinderen een van beide ouders minder zullen zien. Geeft de andere ouder géén toestemming voor de verhuizing, dan zal je bij de rechtbank om vervangende toestemming moeten vragen. Rechters nemen als uitgangspunt dat beide ouders gelijkwaardig zijn en dat de zorg- en opvoedingstaken zoveel mogelijk moeten worden verdeeld. Natuurlijk heb je het recht om gelukkig te worden met een nieuwe partner of gezin. Maar de vraag is of dat rechtvaardigt om het co-ouderschap te beëindigen. De rechter zal daarom een afweging maken. Daarin wegen de belangen van de kinderen het zwaarst, maar wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met de noodzaak om te verhuizen en vooral of de verhuizing doordacht is.
Als het co-ouderschap niet werkt
Maar in sommige gevallen werkt het co-ouderschap gewoon niet. Van goed overleg is geen sprake, afspraken worden niet nageleefd of er zijn andere discussies die het voortzetten van het co-ouderschap in de weg staan. Ook kan het zijn dat de kinderen problemen hebben met het co-ouderschap. Hoofdregel is dat ouders en kinderen altijd het recht hebben om elkaar te zien. Daarom zullen je in plaats van het co ouderschapsplan een omgangsregeling moeten afspreken. Het kan zijn dat je het co- ouderschap beëindigen wilt, omdat je ex het ouderschapsplan niet wil nakomen. In dat geval moet je naar de rechter en de andere ouder met harde bewijzen overtuigen dat je ex zich niet aan de afspraken houdt. Handel in dit soort situaties altijd in het belang van de kinderen.
De conclusie is dat een bestaande co-ouderschapsregeling moeilijk te veranderen of te beëindigen is. Je zult met goede argumenten moeten komen om de rechter te overtuigen. Je moet echt kunnen aantonen dat de ex zich niet aan de afspraken houdt of dat de kinderen nadeel ondervinden van het co-ouderschap. De beëindiging van het co-ouderschap kan ook financiële gevolgen hebben voor bijvoorbeeld kinderalimentatie. Bovendien zouden er gevolgen kunnen zijn voor de hoogte van de partneralimentatie. Bekijk daarom altijd of er een nieuwe alimentatieberekening gedaan moet worden. Omdat alles met elkaar te maken heeft is het dan ook verstandig om een goede advocaat of mediator in te schakelen die ervaring heeft met dit soort zaken.