
Verwerking na de scheiding
Leestijd: 8 minutenWanneer de scheiding eenmaal is afgerond, betekent dit het begin van een nieuw leven. Het hangt natuurlijk af van jouw situatie in hoeverre deze periode voor jou rust en vrijheid betekent. Waar sommige ex-partners in goede harmonie uit elkaar zijn gegaan, hebben anderen helaas een conflictscheiding moeten doorstaan. In het geval dat jij en jouw ex-partner minderjarige kinderen hebben, zullen jullie veelal ook na de scheiding met elkaar in contact blijven. Kortom, de nasleep van de scheiding zal voor iedereen anders zijn.
Verliesverwerking na de scheiding
Een scheiding is altijd een ingrijpende gebeurtenis, die voor velen wordt ervaren als een grote persoonlijke teleurstelling. Ook voelt het als een verlies en is er een periode van rouw nodig is om dit te verwerken. Het proces van verliesverwerking verloopt voor niemand precies hetzelfde. Iedere situatie is anders, waarbij eerdere ervaringen en achtergronden een rol spelen.
Verwerkingsproces
Onderstaand schema geeft in grote lijnen weer hoe het proces van verliesverwerking verloopt. Ieder cijfer geeft een fase van het proces aan, waarbij de pijl het omslagpunt markeert.
- Fase 1: ontkenning, ongeloof : het kan niet waar zijn
- Fase 2: boosheid, agressie, schuld
- Fase 3: verdriet, pijn
- Fase 4: de put / depressie
- Fase 5: berusting: het is zoals het is
- Fase 6: nieuwe mogelijkheden onderzoeken
- Fase 7: zingeving: wat kan ik eruit leren; persoonlijke groei
- Fase 8: integratie van de nieuwe situatie in je leven
De fasen 1 t/m 4, weergegeven aan de linkerzijde van de afbeelding, verlopen in de praktijk niet zo strikt in een vaste volgorde. Deze gevoelens vormen tezamen een verwarrende periode, waarin deze emoties elkaar af zullen wisselen.
Wanneer je de fase van berusting hebt bereikt, kun je soms ook weer terugvallen in een eerdere fase. Maar uit de praktijk blijkt dat wie die fase eenmaal bereikt heeft uiteindelijk de weg omhoog vindt ondanks eventuele terugvallen.
Respecteer altijd het tempo waarin jouw ex-partner dit proces doorloopt. Ieder van jullie zal dit in zijn/haar eigen tempo verwerken en bij dit proces hoort helaas ook de fase van ontkenning, boosheid, schuld en verdriet. De verwijten naar jezelf of van jouw ex-partner naar jou zijn hier onderdeel van.
Afspraken niet nagekomen na de scheiding
De afspraken die in het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant zijn opgenomen, zijn na bekrachtiging van de rechter bindend voor beide ouders. Over het algemeen geldt dat afspraken uit de bindende overeenkomst niet zomaar kunnen worden gewijzigd. Doorgaans wordt in het convenant opgenomen dat enkel nakoming van de afspraken eisbaar is.
Wat kan je doen?
Wat moet je doen als afspraken na de scheiding niet worden nagekomen door jouw ex-partner? Probeer altijd eerst gezamenlijk in overleg te treden en laat de situatie niet escaleren. Het kan voor vervelende situaties zorgen voor jullie zelf, maar ook voor de kinderen. Dit moet je te allen tijde vermijden. Wanneer jullie hier niet zelf uit kunnen komen, is het verstandig om deskundige hulp van een advocaat of mediator in te schakelen.
Welke stappen kun je zetten indien jouw ex-partner de afspraken niet nakomt? De wet biedt weinig maatregelen om een dergelijke situatie te verbeteren of aan te pakken. Enkele voorbeelden van maatregelen die je kunt toepassen zijn: een dwangsom eisen, wijziging van verblijfplaats van het kind aanvragen of de politie inschakelen. Let wel: in het geval jullie kinderen hebben, worden zij vaak ook getroffen. Probeer er daarom – in het belang van de kinderen – altijd gezamenlijk uit te komen.
Investeer in jouw nieuwe toekomst
Als de scheiding is afgerond, is het goed om na te denken over hoe je jouw leven verder in wilt vullen. Breng in kaart hoe je er nu zowel op financieel als op emotioneel en werkgebied voorstaat en vraag eventueel hulp aan vrienden en kennissen.
Velen leggen de focus op de dingen die verloren zijn gegaan, maar denk ook aan de winst die er voor jou te halen valt. Investeer bijvoorbeeld tijd in vriendschappen of hobby’s waar je eerder geen tijd voor had. Jouw scheiding is verleden tijd, nu is het tijd om vooruit te kijken.